Egy évvel azt követően, hogy elkezdődött az olajkorszak legnagyobb árzuhanása továbbra is ugyanaz a helyzet a piacon, mint akkor: a kínálat meghaladja a keresletet. Miközben a kitermelés még bővült is az elmúlt 12 hónapban, a gazdasági kilátások romlottak, ezen belül semmi esélye nem látszik annak, hogy nőjön a kínai fogyasztás. Az elmúlt évtizedekben elsősorban ez tartotta magasan a fekete arany iránti keresletet - kezdi összefoglalóját a Reuters.

A nagy szánkázás kezdetén a londoni Brentért hordónként 116 dollárt kellett adni, míg a lejtő alján, januárban 45 dolláron állt meg a jegyzés. Később visszagyalogolt nagyjából az 55-60 dolláros szintig, ám pillanatnyilag semmi jele annak, hogy innen számottevően magasabbra emelkedhetne. A legfőbb tényező, ami ennek útjában áll, az OPEC stratégiája. A világ olajexportjának 40 százalékát produkáló kartell nem óhajtja visszafogni kitermelését annak érdekében, hogy a kínálat csökkentésével emelkedő pályára állítsák a fekete arany árát.

Rátettek egy lapáttal

Sőt, az elmúlt egy év legfontosabb fejleménye az, hogy még nőtt is az OPEC kitermelése. Tavaly júniusban napi 29,8 millió hordó olajat hoztak a felszínre, míg jelenleg 31 millióval árasztják el a piacot. Az Egyesült Államok energiaügynöksége, az EIA becslése szerint részben emiatt, részben más országok felpörgetett kitermelése miatt az elmúlt év második negyedének vége óta több mint kétszeresére, napi 2,6 millió hordóra nőtt a túlkínálat a világ olajpiacán.

Nem a kereslet és a kínálat egyensúlyának helyreállása felé tartunk, hanem a helyzet egyre rosszabbá válik - véli Vikas Dwivedi, a Macquarie pénzügyi szolgáltató csoport olaj- és gázipari stratégája.

Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a következő hetekben még létrejöhet a végleges megállapodás a nagyhatalmak és Irán között a perzsa ország atomprogramjának ellenőrzéséről, ami utat nyithat az iráni olajexport felújítása előtt. Ennek hatása az év végén lehet érzékelhető az olajpiacon. Elemzők szerint a pluszkínálat ellensúlyozhatja a karácsonyi szezon beköszöntével minden évben megugró keresletet.

Elesik Kína

A piaci fejleményeket erősen befolyásolja a kínai gazdaság kereslete - az elmúlt hat hónapban ez rekord közeli szinten maradt. Az újautó-eladások növekedése a benzin, az állami készletek feltöltése a nyersolaj iránti igényeket növelte. Egyes elemzők szerint a kínai fogyasztás erős marad, ám mások úgy vélik, megjelentek a lassulás jelei.

Nem bazíroznék a kínai kereslet növekedésére az év hátra lévő részében: a pekingi vezetés mindent megpróbálta a GDP bővülésének ösztönzésére, ám nem sokat ért el. Ez hatással van az energiafogyasztásra is - fejtegeti Frederic Neumann, a HSBC vezető elemzője.

A kínai olajimport tíz százalékkal maradt el májusban 2014 azonos hónapjának adatától. Ez volt a legnagyobb csökkenés 2013 novembere óta. Az autóeladások szintén visszaestek, ami a benzinfogyasztás növekedésének lassulását vetíti előre. Eközben a világgazdaság bővülésének kilátásai is romlottak: a Világbank például háromról 2,8 százalékra mérsékelte idei GDP-növekedési előrejelzését.

Nem teljesült jóslatok

Az olajárak zuhanása nyomán sokan arra számítottak, hogy a drágábban termelő cégek kiszorulnak a piacról. Elsősorban az amerikai olajpala-kitermelés visszaszorulását jósolták. Igaz ugyan, hogy számos kutat bezártak az USA-ban, ám a kitermelés mégsem csökkent. A korábban kifúrt kutakon beindították a termelést és csökkentették a költségeket, hogy lépést tartsanak az alacsonyabb árakkal.

Eközben az OPEC piaci pozícióinak védelme érdekében nem vonult vissza - nem meglepő, hogy az EIA összességében arra számít, hogy a túlkínálat kitart 2017-ig. Mások szerint ennél is tovább tarthat a jelenlegi helyzet. A fejlődő országok energiaintenzitása - azaz a GDP-jük egységének előállításához szükséges energia mennyisége - a fejlett országoknál megszokott szint közelébe esett, ami nem jó hír az energiaiparnak.

A BP éves piaci jelentésében felvetette, hogy az elmúlt év fordulópontot hozhatott az energiaipar történetében. Elképzelhető, hogy következő években úgy fogunk 2014-re tekinteni, mint amely a feje tetejére állította a dolgokat. A bőségesen rendelkezésre álló olajtartalékok és az új energiatermelési formák vártnál tempósabb terjedése a fogyasztás bővülésénél gyorsabban növeli a piaci kínálatot.