A piaci szereplők az elmúlt napokban azt találgatták, hogy a feltörekvő országok valutapiacain kialakult felfordulás ragályosnak bizonyul-e, a már-már pánikszerű tőkekivonás átterjed-e kötvénypiacaikra is és a feltörekvő gazdaságok ebből fakadó bajai hatással lesznek-e a fejlett gazdaságokra is - derül ki az FT videointerjújából. A tőke menekülése elérte az olyan feltörekvő országokat, amelyek folyó fizetési mérlege pozitív, azaz nem szorulnak folyamatos külső finanszírozásra.

A videoblog ezek közül az országok közül kiemeli Magyarországot. A forint nem csupán a régiós devizáknál gyengült jobban - kivéve a lengyel zlotyt, amely szintén rosszabbul teljesített az átlagnál, bár nem annyival, mint magyar társa -, hanem a nagy folyó fizetési mérleggel küszködő országok devizáinál, a török líránál és a dél-afrikai randnál is. A befektetői hangulat 180 fokban megfordult az európai feltörekvő piacokkal kapcsolatban - mondta Nicolas Spiro, a nevét viselő befektetési cég elnöke a valuták árfolyamának zuhanását mutató grafikon előtt.

Galamb MNB

Az ábrán különösen feltűnően látszott a forint átlagnál nagyobb hanyatlása, amelyet a szakértő egyedi okokkal is magyaráz. Elsősorban a Magyar Nemzeti Bank különlegesen puha hozzáállásával. Úgy tűnik, a magyar jegybank elszánta magát arra, hogy a forint gyengülése ellenére csökkenti alapkamatát. Ez egyedi kockázati tényezőként adódik hozzá a forint megítéléséhez. Igaz ugyanakkor, hogy a infláció nagyon alacsony Magyarországon

Spiro szerint is aggasztó, hogy a tőkekivonás elérte a folyó fizetési mérlegtöbblettel rendelkező országokat. A múlt heti brutális török kamatemelés - az ankarai jegybank több mint két százalékponttal, 12 százalékra vitte fel a hitelköltségeket - már-már a pánik jeleit mutatta, márpedig a pániknak az a természete, hogy terjed. A szakértő emlékeztet rá, hogy 2008 óta nem látott tőkekivonás indult meg a feltörekvő piacokról.

Még nem idegesek

Nem csupán a devizák szenvednek azonban, hanem az érintett országok kötvényei is. Az amerikai Fed tavaly nyár eleji bejelentése, miszerint hozzákezd monetáris enyhítése visszavonásához, látványos eladási hullámot indított el ezen a piacon is. Ez az év eleje óta felgyorsult: 3,5 milliárd dollárnyi tőke távozott a feltörekvő országokból, ami a teljes tavalyi tőkebeáramlás fele - emlékeztetett Spiro.

A kötvénypiacok mennyiségi és minőségi szempontból is lényegesen eltérő képet mutatnak, mint a kilencvenes években. Az állampapírok vásárlói többségében helyi - és ezt hangsúlyozni kell: helyi - intézményi befektetők, nyugdíjalapok, biztosítók, bankok. Ezek hoznak valós forrást erre a piacra. Összességében megállapítható, hogy az intézményi befektetők egyelőre nem idegeskednek túlságosan. Ha ez megváltozik, ha ezek a kötvényvásárlók is elvesztik a türelmüket, az új helyzetet teremthet.