Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Tax Justice Network nevű, a pénzügyi élet átláthatóságáért küzdő szervezet elkészítette a Financial Secrecy Index nevű új mutatót erre az évre, amelynek értéke annál magasabb, minél kevésbé átlátható egy ország pénzügyi rendszere.

Az ennek alapján összeállított listán 71 ország szerepel rangsorolva, az abszolút első helyezettje, azaz a legkevésbé transzparens állam Svájc, utána következik a Kajmán-Szigetek, Luxemburg, Hong-Kong, az USA, Szingapúr és Jersey szigete. De nyolcadik és kilencedik helyével Japán és Németország is előkelő helyet foglal el, amivel pedig épphogy megelőzik a Bahreini Királyságot.

Magyarország ezen a kétes dicsőséget jelentő listán csak az 56., szomszédai a Seychelle-szigetek és Lettország. Ezzel pár miniállam kivételével látszólag a lettek és a magyarok rendelkeznek a legátláthatóbb pénzügyi rendszerrel Európában, de hiányoznak a sorból az EU-n kívüli európai országok, mint Oroszország vagy Ukrajna. (Franciaország pedig egy folyamatban levő jogszabály-módosítás miatt maradt ki.)

Az abszolút legátláthatóbbaknak Dominika, a Cook-szigetek és Vanuatu bizonyultak, ami látszólag komolytalanná teszi a felmérést. A mutatóban azonban jelentős szerepe van a határok közötti pénzügyi műveletek átláthatóságának. Az index számításánál 73 paraméteren keresztül olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a banktitok a nemzetközi műveleteknél, a különböző alapítványok, zárt körű befektetési alapok és más vagyonkezelési formák tulajdonosi struktúrájának nyilvánossága, vagy a helyi hatóságok együttműködési készsége.