Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész közölte, hogy elképesztő árdrágulásokra figyelt fel hivatala, ezért komplex ellenőrzést és vizsgálatokat rendelt el. Ezek megállapították, hogy a legnagyobb, alaptalan áremelkedések az élelmiszereknél és a gyógyszereknél voltak, egyes cikkeknél ez elérte a 400 százalékot - jelentette a Prime moszkvai hírügynökség. - Szigorúan meg fogjuk büntetni az ezért a helyzetért felelős személyeket - jelentette ki Csajka.

Azonban az ügyészségi jelentések szerint nem egyedi esetekről van szó. A lipecki körzetben például egyes zöldségfélék, így a paradicsom 60 százalékkal drágult, a sajtok ára 20-47, a káposztáé 30, a cékláé 20, a halé 30 százalékkal ment feljebb. Az áremelések egyformán tapasztalhatók a nagy üzletláncoknál, a kis boltoknál és a piacokon is.

Az állami VTsIOM közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint a két évvel ezelőttihez képest csaknem megháromszorozódott, 4-ről 11 százalékra emelkedett azok aránya, akik éhezéstől tartanak, 26 százalék pedig a nyomortól fél.