Az athéni hatóságok csütörtök délutáni bejelentése szerint a közleményt megelőző 24 órában egyetlen bevándorló sem érkezett a Görögországhoz tartozó szigetekre - tudósított az AFP hírügynökség. Ez az első teljesen nyugodt nap azóta, hogy a múlt hét végén az EU és Törökország megállapodott a görög földre érkező menekültek visszairányításáról.

A görög kormány válságkezelő testülete ugyanakkor azt is jelezte, hogy a rossz időjárásnak is szerepe lehetett a változásban. Az Égei-tenger érintett részein viharos erejű szél fújt az elmúlt órákban. A menekültek gumicsónakokon jutnak át Törökországból a közeli görög szigetekre.

Meredek csökkenés

Az is tény ugyanakkor, hogy a bevándorlási hullám már az elmúlt napokban is csillapodott. A hét első napján még 1662 menekült érkezett görög földre, ami keddre 600-ra szerdára pedig 260-ra zuhant. Úgy tűnik, az indulni készülőkhöz eljutott az EU-török megállapodás híre, amelyből kiderülhetett, hogy minden Görögországba érkező illegális bevándorlót visszafordítanak Törökországba.

A hatóságok arra használják fel az emberáradat csökkenését, hogy megerősítsék a bevándorlók ügyeinek kezelésével foglalkozó intézményrendszert. A leginkább érintett öt sziget fogadóközpontjaiban a menekültek ügyeinek kezelésében jártas tisztviselőket helyeznek el, összesen négyezer főt.

A legfrissebb hivatalos adat szerint 47,5 ezer bevándorló rekedt Görögországban a balkáni vándorlási útvonal lezárása után.

Hatalmas tömeg

A görög bejelentéssel egy időben számolt be Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter arról, hogy több százezer menekült torlódott fel Líbiában. Le Drian összesen 800 ezerre becsüli a számukat. Az észak-afrikai országban összegyűlt emberek abban reménykednek, hogy onnan hajón eljuthatnak Olaszországba. Ez az átkelés, ha lehet, még egy fokkal életveszélyesebb, mint a török-görög tengeri út.