Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerződést Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök jelenlétében írták alá a két ország illetékesei hétfőn Kairóban - írta az MTI.

Oroszország és Egyiptom 2015 novemberében kötött kormányközi megállapodást az észak-afrikai atomerőmű megépítéséről és finanszírozásáról.

Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa régiójában felépülő létesítményben négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor lesz.

Az egyiptomi kormányközlönyben tavaly az jelent meg, hogy Oroszország 25 milliárd dollár kölcsönt nyújt Egyiptomnak, amely az összeget 2016 és 2028 között használja fel. A kölcsön visszafizetése 2029. október 15-én kezdődik, 22 év alatt, 43 részletben. A kölcsön éves kamata 3 százalék.

A hétfőn elhangzott bejelentés szerint a bekerülési összeg 21 milliárd dollár lesz, és 2028-2029-re készül el teljesen a létesítmény.

Az orosz hitel az építéssel, a beszerzésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos minden szerződés értékének 85 százalékát finanszírozza, a számla fennmaradó 15 százalékát az egyiptomi kormánynak kell rendeznie.

A tervek szerint az első reaktor 2024-ben áll üzembe.

Egyiptom atomerőmű-építési tervei 1981-ig nyúlnak vissza. A programot azonban Kairó az 1986-os csernobili katasztrófa után leállította. A terveket 2006-ban vették ismét elő, és már folyamatban volt a tenderkiírás előkészítése, amikor 2011 februárjában megbukott Hoszni Mubarak elnök és ezzel egy időre ismét lekerült a napirendről az atomerőmű építése.

Címlapkép forrása: Pixabay