Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BlackRock vagyonkezelő cég budapesti bővítésével illusztrálja az Irish Times, hogyan változott meg Európában a magasan képzett alkalmazottak áramlása. A több mint ötezer milliárd dollár vagyont kezelő pénzügyi szolgáltató vállalat az év elején jelentette be, hogy 500 munkahelyet létesít budapesti központjának bővítésével. A magyar kormány közel egymillió dollár képzési támogatást nyújt a projekthez.

Tülekedés

Vezető befektetési bankárok és más csúcskeresettel rendelkező magyarok csődültek össze a londoni Cityben lévő a BlackRock-központban, hogy meghallgassák, mit tervez a cégük Budapesten. Marketingeseket, pénzügyi modellezőket és más szakmák képviselőit keresik az itteni bővítéshez.

London készülhet a magasan képzett munkaerő átáramlására a kontinensre, miközben Kelet-Közép-Európa a folyamat másik végén lesz. A nagy költözködés eredményeként a régió pénzügyi, jogi, kutatási és tervezési állásai több mint háromszorosukra nőnek, és 2025-re elérik az egymilliót - állítja az Association of Business Service Leaders (ABSL) szakmai szervezet.

Élen a lengyelek

A térség országainak versenyében egyelőre a lengyelek vezetnek. Lengyelországban 936 vállalati központ 212 ezer embernek ad munkát, ami várakozások szerint 2020-ra 300 ezerre megy fel. A varsói kormány csak idén 30 ezer munkahelyet akar megszerezni olyan brit vállalatoktól, amelyek a brexit miatt új helyet keresnek tevékenységeik egy részének.

A svájci UBS banknak és a Heinekennek Krakkóban van központja. A Goldman Sachs Varsót célozta meg. A JP Morgan szintén Lengyelországban gondolkodik. Wroclaw a Google térképére került fel. Eközben Brnót, a második legnagyobb cseh várost az amerikai AT&T távközlési óriás nézte ki magának, Kolozsváron a szintén amerikai Hewlett-Packard Enterprise telepedhet meg.

Fizetések

Nagy kérdés, hogy miként alakulnak a fizetések. Bár a régió minden országában nőttek a bérek - nem kis részben az elvándorlás nyomán kialakult munkaerőhiány miatt -, még így is nagy a lemaradás. Egy ötéves gyakorlattal rendelkező szoftverfejlesztő évi 28,5 ezer eurót kereshet Prágában és 33,2 ezret Budapesten. Ez a háromszorosa a helyi átlagnak, de messze van attól a 65 ezer eurótól, amelyet Dublinban kaphatnak.

Brexit

Szakértők szerint a szolgáltatási központok bővítésének trendje ugyan a brexittől függetlenül erős lenne, ám a brit kilépés rátesz a dologra egy nagy lapáttal.

A szigetország munkaadóinak több mint negyede úgy látja, hogy azok az alkalmazottai, akik valamelyik európai uniós országból érkeztek, fontolgatják, hogy már idén elhagyják a céget - derült ki a londoni Chartered Institute of Personnel & Developnent hr-cég felméréséből. Sok cég cakli-pakli költöznek: a prágai üzleti kamara arról számolt be, hogy megugrott a brit vállalatok érdeklődése Csehország iránt.