Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Juncker-közeli források szerint az EB elnöke arra jutott, hogy az esélye annak, hogy a brexit-tárgyalások zátornyra futnak, több mint 50 százalék. AbBizottság szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket, azon túl, hogy megismételte Juncker vasárnapi szavait, miszerint konstruktív találkozó zajlott, barátságos légkörben - írta a portál.

A két politikus még szerdán találkozott, az EB elnökét elkísérte a brexit levezénylésére kijelölt Michel Barnier is. Német lapértesülések szerint May azt mondta Junckernek, hogy a britek egyetlen pennyvel sem jönnek az EU-nak. A miniszterelnök ezen kívül azt az álláspontot képviselte, hogy az EU-s állampolgárok jogairól a hivatalos tárgyalások kezdetén, rögtön az előrehozott választások után, azaz már júniusban állapodjanak majd meg.

Juncker viszont állítólag kifogásolta ezt, mivel az EU-s állampolgárok jelenleg többetjogokkal bírnak. A bizottság elnöke át is adott egy jegyzetet, amiben az szerepelt, hogy milyen jogok biztosítását várják el az EU polgárai számára a jövőben is Angliában.

Vitatkoztak a költségekről is: Juncker állítólag azt mondta May-nek, hogy az EU nem egy golfklub, ahova bárki kedvére ki- meg beléphet, hanem inkább egy családként kell tekinteni az unióra, ezért a brexit inkább egy váláshoz hasonlít, aminek költségei lesznek. Becslések szerint amúgy mintegy 60 milliárd euró értékben.

A találkozó után állítólag Juncker azzal hívta fel Angela Merkel német kancellárt, hogy May egy másik galaxisban él.