Minderről Anton Morozov orosz parlamenti képviselő beszélt, miután Phenjanban járt és nem örült annak, amit látott - írj a portál.

"Még matematikai számításokat is mutattak nekünk, amelyek meggyőződésük szerint bizonyítják, hogy a szóban forgó rakéta képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját. Ha jól értettük, akkor a közeljövőben el akarnak indítani egy újabb, nagy hatótávolságú rakétát. Meglehetősen háborús hangulatban vannak" - jelentette ki az orosz alsóház nemzetközi ügyekért felelős bizottságának tagja.

"Ebben a helyzetben természetesen minden érintett félnek a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia, hogy megelőzhető legyen egy nagy volumenű katonai akció" - tette hozzá.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő Washingtonban úgy nyilatkozott a Reutersnak: vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea újabb rakétakísérletre készül, mégpedig a Koreai Munkapárt megalapításának október 10-ei évfordulója körül. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy magas rangú elemzője is így vélekedett.

Címlapkép: AFP