Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama hatalmas, 375 pontos napi emelkedéssel 4420 bázispont felett mozgott a hétfői londoni forgalomban az irányadó ötéves lejáratra. Ez az önálló ukrán államiság kezdete óta mért eddigi rekord CDS-díjszabás.

Más európai szuverén adósok CDS-kontraktusai meg sem közelítik ezt az árfolyamot, és az egész világon is csak egyetlen ország, Venezuela CDS-díjszabásai magasabbak a jelenlegi ukrán szintnél: a dél-amerikai ország csődkockázat-biztosítási tranzakcióinak árazása 5600 bázispont felett jár. A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árfolyama hétfőn 1540 bázispont környékén volt a londoni kereskedésben.

Az ukrán CDS-tranzakciók hétfőre kialakult árazása alapján egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre jelenleg 4,4 millió dollárt meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon, 375 ezer dollárral drágábban, mint az előző zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Ukrajna jelenlegi CDS-árfolyama 90,5 százalékos halmozott csődkockázatot jelez ötéves távlatban.

Az ukrán törlesztési államcsőd kockázatának megítélése meredeken romlott az idei első negyedévben. Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama az utolsó decemberi kereskedési nap zárásában 2578 bázispont volt, vagyis azóta több mint 1800 bázisponttal emelkedett. Az ukrán államcsődöt a hitelminősítők is egyre nagyobb kockázatnak tartják, és ezt érvényesítik az ukrajnai államadós-besorolásokban.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a minap Londonban bejelentette, hogy az addigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.

A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a "CC" osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában. Erre a veszélyére a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő is felhívta már a figyelmet.

A Standard & Poor's nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, "CCC-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.

A Moody's Investors Service legutóbbi előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 7,5 százalékkal, jövőre további 6 százalékkal zuhan. A hivatalos ukrán devizatartalék a Moody's számításai szerint már egyhavi importszámla fedezetére sem elég.

A cég szerint ebben a helyzetben növekszik a törlesztési államcsőd kockázata, tekintettel arra is, hogy az idén hozzávetőleg 28 milliárd dollárnyi külső ukrán államadósság-kötelezettség jár le.