Az orosz jegybank kedden ismertetett adatai szerint az orosz tartalékszint 428,59 milliárd dollár volt október végén. Ez 25,65 milliárd dollárral alacsonyabb szeptemberhez képest, amikor a tartalékszint szerényebben, 10,988 milliárd dollárral apadt.

Oroszország arany- és devizatartaléka tavaly november óta folyamatosan csökken. Tavaly novemberben 524,3 milliárd dollárt tett ki az orosz arany- és devizatartalék, ami azóta közel 96 milliárd dollárral mérséklődött.

Aukció sincs

A héten is elmarad az orosz kötvényaukció, amelyet eredetileg szerdára hirdettek meg. A pénzügyminisztérium ezúttal is a "kedvezőtlen piaci feltételekkel" indokolta a lépést.

A minisztérium ezzel már az ötödik egymást követő héten törölte az aukciót. Ezt megelőzően három hétig voltak aukciók, amelyek egy kilenc hetes árverési szünetet követtek. A pénzügyminisztérium attól tart, hogy csak drágán tudná értékesíteni adósságpapírjait, ezért fújta le a szerdai árverést.

Július közepéig Oroszország 194 milliárd rubelnyi (1 rubel mintegy 5,33 forint) adósságpapírt adott el, ami mintegy fele az idei évre tervezett 435 milliárd rubelnek. Ezután kilenc hét kihagyás után három hét alatt 35 milliárd rubelért sikerült értékesíteni kötvényeket.