Jelentősen lefelé módosította az orosz gazdasági minisztérium a 2015-2017-re várt gazdasági fejlődési prognózisát - írta a Russia Beyond The Headlines.

A korábban jövőre várt 2 százalék helyett csak 1 százalékos gazdasági növekedést jósol, 5,5 helyett 6,5 százalékos infláció mellett.

A prognózis szerint míg 2013-ban a volt Szovjetunió területén kívüli gáz- és olajexport értéke 323,4 milliárd dollár volt, idén várhatóan 313,56 milliárd lesz, jövőre pedig 292,5 milliárd dollárra csökkenhet, hordónként 90-95 dolláron stabilizálódó olajár mellett.

Elemzők szerint ehhez járul a rubel értékcsökkenése, akik úgy vélik, még ez a pesszimista olajár-prognózis is elmaradhat a várható áreséstől. Ennek ellenére az igen konzervatív becslésen alapuló orosz költségvetés nem szorul majd kiigazításra.

Dmitrij Begyenkov, a Russ-Invest kutatási igazgatójának az a véleménye, hogy a jelenlegi helyzetben rendkívül nehéz hosszú távú prognózisokat készíteni. Egy amerikai kamatemelés például lenyomná az árupiaci árakat, ami fontos tényezője az orosz gazdasági növekedésnek. A leginkább destabilizáló tényező azonban Ukrajna, a vele kapcsolatos fejlemények teljesen kiszámíthatatlanok.