Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete szerdán közölte, hogy az üzleti bizalmi index 104,7 pontra esett az augusztusi 106,3 pontról. Az index már az ötödik egymást követő hónapban csökken.

A csökkenés mértéke meghaladja a várakozásokat, a Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az index csak 105,7 pontra süllyed. Az aktuális gazdasági környezet megítélését mutató alindex 110,5 pontra csökkent az augusztusi 111,1 pontról, a következő hat hónap kilátásait jelző index pedig 99,3 pontra esett az augusztusi 101,7 pontról.

Az index azt vetíti előre, hogy a német GDP a második negyedévi 0,2 százalékos csökkenés után a harmadik negyedévben is inkább stagnálni fog.

Az ifo szerint az üzleti hangulatot elsősorban a gyengülő exportkilátások és a tőkejavak iránt csökkenő kereslet rontják, ugyanakkor a geopolitikai feszültségek hatása kevéssé érezhető.

A vártnál jóval rosszabb mutató egyelőre nem hatott drasztikusan a tőzsdei árfolyamokra. A frankfurti DAX-30 0,19 százalékos, a londoni FTSE-100 0,17 százalékos csökkenést jelzett az index közzététele után, a nyitáshoz képest mindkettő mintegy 0,2 százalékponttal gyengült.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut-Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) havi rendszerességgel végez felmérést mintegy 7 ezer gazdasági szereplő körében az aktuális gazdasági környezetről és a várható kilátásokról.