Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A céget idézve a Forbes.ua ukrán hírportál arról is beszámolt, hogy Ukrajnába 41 millió köbméter földgáz érkezett, amióta január 10-én Magyarországon át újraindult a gázszállítás.

Ukrajna az év eleje óta összesen 768 millió köbméter földgázt importált Nyugat-Európából, ennek döntő része Szlovákián keresztül jutott el. Ukrajna Lengyelországon át is importál Nyugat-Európa felől, de ez a vezeték az év eleje óta nem működik, mert az ukránok nem kötöttek le kapacitást.

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. A Gazprom tavaly júniusban teljesen leállította a gázexportot Ukrajnának. A további szállítások feltételéül azt szabta, hogy a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet. December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás Ukrajnának, miután Kijev 378 millió dollárt utalt át az orosz cégnek, amely ezért cserébe 1 milliárd köbméter földgázt exportál.

Egy hete hétfőn egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építéséről írt alá megállapodást a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó. Az új vezeték nem orosz földgázt továbbít majd Nyugat-Európa felől, hanem a litván Klaipedában, valamint Lengyelországban már meglévő cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokhoz csatlakozik. Ukrajna ezen kívül bejutást kap a német gázpiacra.

A létrehozandó gázvezeték révén Ukrajna évi csaknem 10 milliárd köbméter plusz földgázhoz juthat. A jelenlegi, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték kapacitása nem több évi 1,5 milliárd köbméternél.