Az árak stagnálásának és az átlagbér enyhe növekedésének köszönhetően a szlovákiai lakosság egyre többet engedhet meg magának a fizetéséből - derül ki a Postabank legújabb elemzéséből, amelyben a pénzintézet szakemberei arra keresték a választ, hogy az átlagbért keresőnek mennyit kell dolgoznia egy-egy termék megvásárlásához. Felmérésükben a Statisztikai Hivatal adataiból indultak ki, amelyek szerint a tavalyi bruttó havi átlagbér Szlovákiában 883 euró volt. Egy ilyen fizetéssel rendelkező alkalmazottnak egy átlagos, 20 eurós élelmiszer-vásárláshoz tavaly 3 órát és 41 percet kellett ledolgoznia.

Az élelmiszerek közül a legtöbbet, mintegy 37 percet egy kilogramm sertésoldalasért kellett dolgozniuk a szlovákiai alkalmazottaknak. Egy kilogramm fagyasztott csirke esetében ez 27, ugyanennyi kenyér és egy csomag tojás esetében 15, egy liter tej, fél liter sör, egy kilogramm burgonya és ugyanennyi liszt esetében pedig kevesebb mint 10 perc.

Mennyit kell dolgozni az egyes termékekért?
TermékIdő
Sertésoldalas (kilogramm)37 perc
Fagyasztott csirke (kilogramm)27 perc
Kenyér (kilogramm)
15 perc
Tojás (doboz)
15 perc
Tej (liter)
10 perc
Burgonya (kilogramm)
10 perc
Liszt (kilogramm)
10 perc
Forrás: Forrás: Új szó

Az ország egyes régiói között azonban jelentős eltérések vannak a fizetések szempontjából. Míg egy pozsonyi alkalmazottnak az említett 20 eurós bevásárláshoz nem egész 3 órát kellett csak dolgoznia, egy kassainak több mint 4-et.

A Postabank arra is kíváncsi volt, mennyi időt kell munkában töltenünk, hogy az értékesebb fogyasztási cikkeket is megvásárolhassuk. Eszerint egy LCD televízióért egy hetet, a beépített fagyasztós hűtőszekrényért 8 napot, egy átlagos személyautóért pedig egy évet kell dolgoznunk. Ez azonban csak arra az esetre érvényes, ha az egész fizetésünket félretesszük.