Az olasz köztársasági elnök a nemzetközi politika legaktuálisabb kérdéseivel nyitotta meg az olasz nagyköveteknek a római külügyminisztériumban zajló kétnapos konferenciáját. A világ különböző országaiban szolgáló 134 olasz nagykövet előtt Sergio Mattarella úgy fogalmazott, hogy "a bevándorlók elkeseredése" Olaszország és Európa "lelkiismeretének szól". Az olasz államfő hozzátette: a migráció problémájának megoldásáért az Európai Unió kevesebbet tesz annál, mint ami kötelessége lenne. Kijelentette, hogy a migráció az EU alapjait képző értékeket teszi próbára, de gyakran a félelem és az egoizmus kerekedik felül.

Alapvető kötelesség segíteni annak, aki segítséget kér, megmenteni azt, aki a tengerbe fulladást kockáztatja vagy aki bűnszervezetek kezére jutott - mondta Mattarella. Hangsúlyozta, hogy a migrációs hullám kezelése összetett válaszokat igényel, és ha Európa "egységes és következetes" bevándorlási politikát folytatna, belső biztonságát is növelni tudná.

Az olasz köztársasági elnök pozitív lépésnek nevezte a menekültkérelmet benyújtó bevándorlók szétosztását az EU tagállamai között, ami azonban Mattarella szerint csak akkor lesz eredményes, ha újabb lépések követik.

Megjegyezte, hogy az utóbbi hónapok európai eseményei meggyengítették az Unió politikai és jogi szerkezetét. "A globális kihívásokkal szemben bátorságra, a pillanatnyi érdekek védelme helyett hosszabb távlatokban való gondolkodásra van szükség" - mondta Sergio Mattarella.

Kijelentette: "ki kell szabadítani Európát a nemzeti egoizmus és a populista érzelmek szorításából". Sergio Mattarella olyan új világrend felépítését szorgalmazta, amely az emberek és a közösségek tiszteletben tartására épül.

Az olasz államfő az itáliai diplomácia képviselői előtt hangoztatta, hogy Olaszország kész védelmet nyújtani saját állampolgárainak, mindenekelőtt a Líbiában júliusban elrabolt négy mérnök és az Indiában gyilkosság vádjával fogva tartott két olasz tengerészgyalogos ügyét említve meg.