Donald Trump ingatlanfejlesztői múltjából vett példával hívja fel a figyelmet a Bloomberg az amerikai republikánusok elnökjelöltjének egyik súlyos gyengeségére. Nevezetesen arra, hogy rendszeresen megszegte a szerződéseket, amelyeket kötött, és amikor ezt az egyik eset kapcsán az orra alá dörgölték, azzal válaszolt, hogy "ezt hívják tárgyalásnak".

A példa középpontjában Trump egyik beruházása, a nevét viselő, chicagói Trump International Hotel és Tower építése áll. A felhőkarcolót az ezredfordulót követő évtizedben húzták fel. Az ingatlanmágnás "baráti kedvezményként" tízszázalékos árengedményt ajánlott azoknak, akik az építés korai szakaszában ingatlant vásároltak a toronyban.

Sokan beszálltak

Jogászok, tervezők, hitelbrókerek jelentkeztek a családjukkal, akik segítettek Trumpnak a projekt végrehajtásában. A fejlesztő piaci helyzetét javította, hogy rájuk mutogatva azt mondhatta az újabb vásárlóknak és bérlőknek: lám-lám, sokan annyira bíznak a felhőkarcoló sikerében, hogy jó előre helyet szereztek maguknak.

Ez eddig tisztes üzlet. Csakhogy az ingatlanpiac változása miatt az épület hasznosítható területeinek ára a várakozásoknál magasabbra szökött, ami arra késztette Trumpot, hogy felrúgja a szerződést és az eredetinél magasabb árat követeljen a "baráti program" résztvevőitől.

Egyesek beperelték ezért, mások úgy érezték kötelesek vállalni a magasabb árat. Nem meglepő, hogy az egyik pereskedő kijelentette: szerinte tudatosan verte át őket Trump, akinek többé egy szavát sem hiszi el. Végül egyébként peren kívüli megegyezéssel zárta le vitáját az ingatlanmágnással.

Nem példa nélküli

A chicagói torony azonban csak az egyik példa. Trump ingatlanfejlesztéseinek beszállítói szászával számolnak be arról, hogy megtagadta a munkájuk ellenértékének kifizetését, sokszor fenyegetve őket elhúzódó pereskedéssel. A kisebb vállalkozásokat peren kívüli megállapodásokra kényszerítette, amelyekben a töredékét fizette ki járandóságaiknak - derült ki az USA Today egy korábbi elemző cikkéből.

Egy további ügyben a floridai Trump National Golf club Jupiter egyes tagjaival veszett össze. Az érintettek kiléptek a klubból, ám szerződésük szerint addig joguk volt a létesítmény igénybevételére, amíg vissza nem kapták tagsági díjuk előlegét. Trump nem így látta, kitiltotta őket, mire beperelték.

A bíróságon lejátszottak egy videót, amelyen az ingatlanmágnás elismeri, hogy szerződésük ellenére kizáratta a klubból a pereskedő kilépőket. "Ezt hívják tárgyalásnak" - összegezte véleményét az ügyről.

Ilyenek vagyunk

Megvilágítja Trump magatartásának alapjait az egyik megjegyzése, amelyet 1987-ben megjelent bestsellerében, a The Art of the Dealben (Az alkudozás művészete) tesz. Meg kell érteniük, milyen világban élek - magyarázza olvasóinak. Vannak kétségtelenül tiszteletreméltó emberek az ingatlanszakmában, azonban inkább olyanok közt forgolódom, akikkel az ember nem akar kezet fogni, mert úgyis tudja, hogy ez nem jelent semmit."

Szakértők lényegében ugyanerre hívják fel a figyelmet. E piac szereplőinek egy jelentős kisebbsége a felek szándékai kifejezésének, a következő tárgyalások kiindulópontjának tekinti a szerződéseket - mondja Joshua Stein, egy kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó manhattani jogász. Ez része az ingatlanszakma kultúrájának, sajnos.

Irány a politika

A Republikánus Párt előválasztási küzdelmeiben Trump - akinek elnöki megválasztását Orbán Viktor magyar miniszterelnök Európa és Magyarország szempontjából is jobb lehetőségnek tartja a demokrata Hillary Clinton győzelménél - határozott célzásokat tett arra, hogy a régi szakmájában kötött szerződésekhez hasonlóan a diplomácia konvencionális szabályaira is magasról tesz.

Azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az USA védelmi kötelezettségét egyes NATO-tagállamokkal - köztük a balti országokkal - szembeni, ha nem vállalnak többet a szövetség védelmi költségeiből. Megesküdött rá, hogy felrúgja az Obama-adminisztráció és az iráni vezetés között létrejött megállapodást, amely szerint a perzsa ország atomprogramjának korlátozásáért cserébe feloldják az országgal szembeni alkalmazott gazdasági-pénzügyi ENSZ-szankciókat.

Kijelentette azt is, hogy figyelmen kívül hagyja, újratárgyalja az érvényben lévő szabadkereskedlemi szerződéseket, amelyeket az USA az elmúlt évtizedekben kötött. Attól sem riadt vissza, hogy az ország 19 ezer milliárd dolláros adósságának újratárgyalására célozzon. Ezzel főként a világ jegybankjainak tartozik az amerikai kormány.

Más világ

Az említett üzleti taktika ugyan segített Trumpnak abban, hogy dúsgazdag emberré váljon, ám a politika más világ, mint az üzlet - vélik a Bloombergnek nyilatkozó szakértők. Óriási gazdasági-katonai ereje ellenére az USA számos szövetségesétől függ. Nélkülük nincs esélye kellő eréllyel fellépni olyan ellenfelekkel szemben, mint az atomhatalom Oroszország vagy a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező Kína.

Káosz

A politikában nincs olyan fővállalkozása az embernek, amely biztosítja a jövedelemét, és amelyre támaszkodva bármikor szakíthat régi üzletfeleivel, és új üzleti partnereket kereshet magának - mondja Aaron David Miller, a Wilson Center kutatóintézet munkatársa, aki republikánus és demokrata adminisztrációkat is segített tanácsaival a közel-keleti tárgyalásokon.

A világpolitikában a kiszámíthatóság, a nemzetközi normák betartása alapvető, biztonsági, gazdasági hasznot hozó eszköz, amely a barátokkal és az ellenfelekkel kötött megállapodásokban is kamatozik.

És a barátoknak arra van szükségük, hogy biztosan számíthassanak egymásra a nehéz időkben, amikor fenyegetés éri őket. Ha az USA Trump megválasztása esetén azt az imázst alakítja ki magáról, hogy nem lehet rá támaszkodni a helyzet rosszra fordulása esetén, akkor nagyon gyorsan olyan világban találjuk magunkat, amelyet semmilyen megállapodás nem szabályoz.