Szlovákia lakossága 21,98 milliárd euróval tartozik a bankoknak, amelyek csak tavaly 8,14 milliárd eurónyi új lakossági hitelt folyósítottak, mintegy negyedével többet az egy évvel korábbinál - írta a pozsonyi Új Szó. Jana Glasová, a Postabank elemzője szerint a múlt év végén Szlovákiában egy felnőtt lakosra átlagosan 5226 euró hitel jutott.

A csaknem 22 milliárd eurónyi hitelállomány mintegy háromnegyede, 16,87 milliárd euró lakáskölcsön, 3,36 milliárd euró pedig fogyasztási hitel. A kölcsönök iránti érdeklődés megugrása az alacsony kamatoknak köszönhető. "Tavaly decemberben a lakáshitelek átlagos kamatszintje 2,93, a fogyasztási hiteleké 12,38 százalék volt.

Számításaink szerint az alacsony kamatok az elkövetkező időszakban is megmaradnak, az ügyfeleknek azonban nem szabadna megfeledkezniük arról, hogy a kamat az ügyfél fizetőképességétől is függ, sokan így az átlagos kamatszintnél nagyobb összeget kénytelenek fizetni a banknak, ha kölcsönt szeretnének" - figyelmeztetett Glasová. A Postabank elemzéséből az is kiderül, hogy a hitelállomány növekedése ellenére a lakosság bankban elhelyezett betétjei ennél még mindig nagyobbak: 100 eurónyi lakossági betétre 81 eurónyi hitel jut.

A jegybank adatai szerint a szlovákiai kereskedelmi bankok kamatkülönbözetből származó bevételei tavaly elérték az 1,9 milliárd eurót, vagyis csaknem 5 százalékkal nőttek. Az ágazat profitja így a 2013-as 557 millió euróról az elmúlt évben 560 millióra emelkedett. Tavaly a pénzintézetek 5,9 százalékkal több hitelt folyósítottak, mint egy évvel korábban, a betétek összege ezzel párhuzamosan 4,1 százalékkal nőtt - írta a lap.