A CBA Slovakia 310 kisboltot és szupermarketet üzemeltet Szlovákia középső és nyugati részén. Az ország legnagyobb független élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatainak egyike, amely közvetlenül a nemzetközi áruházláncok mögött foglal helyet a rangsorban. A céget Marián ©ufliarsky alapította, és fia, ifjabb Marián ©ufliarsky fejlesztette tovább - írja közleményében a felvásárló, amely pénteken írta alá az akvizícióról szóló megállapodást.

A vételár egyelőre nem ismert, azt azonban közölték a felek, hogy az Enterprise Investors 16 millió euró friss forrást bocsát a vállalat rendelkezésére a kölcsöntőke arányának csökkentéséhez és a pénzügyi növekedéshez. De ez vélhetően csak akkor kerül a CBA Slovakiához, ha a tulajdonszerzésre rábólint a helyi versenyhatóság.

"Nagy várakozással tekintünk vállalatunk fejlődésének következő szakasza elé az Enterprise Investors partnereként. Láttuk, milyen sikereket ért el az EI más élelmiszer-kiskereskedelmi befektetéseknél, például a lengyelországi Dino és a romániai Profi esetében. Meggyőződésem, hogy az Enterprise Investors kiváló növekedési kilátásokhat biztosít társaságunknak" - nyilatkozta Luká¹ Mucha, a CBA Slovakia vezérigazgatója a tranzakcióról és a jövőbeni tervekről.

Háttérben egy offshore-cég

A Finstat.sk adatai szerint a CBA Slovakia 2016-os árbevétele 142,5 millió euró volt, azonban összesen 185 116 euró veszteséget termelt. A cégadatbázis azt írja, 35,975,221 euró volt a jegyzett tőkéje, eddigi főrészvényese egy ciprusi cég, a Tamontro Trading Ltd. volt - tudta meg a Napi.hu.

Az Enterprise Investors a jelenlegi kiadással együtt 1990 óta 173 millió eurót fektetett öt élelmiszer-kiskereskedelmi láncba a kelet-közép-európai térségben. Az Enterprise Investorst a White & Case (jogi ügyek), a PwC (adóügyek és számvitel) és a GHS Legal segítette tanácsadóként az ügyletben. Az eladó a KPMG Corporate Finance vezető tanácsadói, valamint a Hillbridges (jogi ügyek) és a KPMG (adóügyek és számvitel) tanácsadói segítségét vette igénybe.

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég kilenc alapot indított útjára, összesen 2,5 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,8 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 139 vállalatába. Az Enterprise Investors eddig 125 cégből szállt ki, összesen 3,5 milliárd euró bruttó bevétellel. A társaság 2001 óta folyamatosan jelen van Szlovákiában, és 100 millió eurót fektetett szlovák vállalatokba (a CBA Slovakia felvásárlását is beleértve).

(Fotó: MTI/Komka Péter)