Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elakadt a Budapest Bank állami tulajdonban lévő többségi tulajdonrészének értékesítésére - írta a Reuters banki forrásokra hivatkozva. Kérdésessé vált, hogy a budapesti vezetés képes lesz-e teljesíteni azt a 2015-ben tett ígéretét, miszerint három évben belül eladja a pénzintézet állami részesedését egy a pénzügyi szektoron belüli vásárlónak.

Orbán Viktor miniszterelnök hat és fél évvel ezelőtti hatalomra kerülési után a magyar kormány államosított számos pénzintézetet. Ez része volt annak a programnak, amelynek célja, hogy 50 százalékra mérsékeljék a külföldi tulajdont a szektorban - emlékeztetett a hírügynökség. Bevezették Európa legmagasabb bankadóját és más intézkedéseket is hoztak, aminek eredményekén padlóra került a hitelezés.

Változtattak

Az elmúlt évben aztán változtattak ezen a politikán: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részvételével kötött üzlet részeként a magyar állam 15 százalékos részesedést vásárolt az Erste Bank Hungaryban. A cél a hitelezés fellendítése volt.

Emellett a kormány ígéretet tett arra, hogy három éven belül ágazati szakmai befektetőnek értékesíti a magyar állam bankokban lévő többségi banki tulajdonrészeit. Az MKB-t el is adták egy befektetői csoportnak 134 millió dollárért.

A Budapest Bankot 2015-ben vásárolták meg a GE Capitaltól 700 millió dollárért (200 milliárd forintért), azzal az ígérettel, hogy 2016-ban megkezdik az értékesítését. Az évnek lassan vége, ám az Orbán-kormány eddig semmilyen részletet nem árult el arról, hogyan tervezi értékesíteni Magyarország 9. legnagyobb pénzintézetét. Mivel egy ilyen tranzakció nem egyszerű, a budapesti vezetés kezd kifutni az időből a 2018-as választások előtt.

Nincs idő

A gond az, hogy a kormány vissza akarja kapni a pénzt, amit a bankért adott, ami átkozottul nehéz lesz a mai piaci helyzetben - mondták a Reuters informátorai. Az év végéig már semmiről sem döntenek, legfeljebb egy közlemény jöhet, amelyben elismétlik a kormány elkötelezettségét az értékesítés iránt.

Artz Gergely, a fejlesztési minisztérium szóvivője csak annyit mondott a Reutersnek a pénzintézet ügyével kapcsolatban, hogy a piaci feltételek figyelembevételével hozzák meg a döntést a bank eladásáról. A késlekedés okával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. A Budapest Bank szintén visszautasította az információ kommentálásának lehetőségét.