Az EU jogi szolgálatának véleménye nem kötelező érvényű ugyan, de jelentősen megnehezítheti a Németország és más tagállamok által támogatott adó bevezetését, amelyből mintegy 35 milliárd eurós bevételre számoltak volna a pénzintézetektől.

A szeptember 6-ai dátummal ellátott jogi vélemény megállapítja, hogy a tranzakciós adó terve túlmutat a tagállamok adóztatásra vonatkozó jogkörén a nemzetközi szokásjog normái alapján. A terv emellett nincs összhangban az uniós szerződéssel, amennyiben sérti az adót bevezetni nem akaró tagállamok adóztatási kompetenciáját.

A jogi szakvélemény továbbá arra a következtetésre jut, hogy a csak néhány országban bevezetett tranzakciós adó diszkriminatív és versenytorzító hatású lenne az adót be nem vezető országokkal szemben. Az adó továbbá "akadályt" képezne a tőke és szolgáltatáok szabad áramlásával szemben az egységes belső piacon, az uniós alapító szerződés két alapvető jogát megsértve.

A 14 oldalas jogi véleményt az uniós pénzügyminiszterek is megkapják, akik ezután eldönthetik, hogy lemondanak erről a sarcról, vagy beérik egy egyszerűbb formájával, egy - a britek által is a részvényekre kivetett - illetékkel - írja a Reuters. Az azonban egyelőre nem világos, hogy az uniós pénzügyminiszterek mikor vitathatják meg e dokumentumban foglalt véleményt.

Mint ismert, az FTT egyik legnagyobb ellenzője az Egyesült Királyság - több más tagállam mellett -, ami eleve megkérdőjelezhetővé tette, hogy hogyan is működhetne hatékonyan ez az adó, ha csak néhány tagállam vezeti be. Eddig 11 eurózónás tagállam - Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Aursztria, Portugália, Belgium, Észtország, Görögország, Szlovákia és Szlovénia - jelezte, hogy 2014-től bevezetné ezt a részvényekre, kötvényekre, derivatívákra, visszavásárlái megállapodásokra valamint értékpapírkölcsönzésekre kivetendő adót. A támogatók azzal érveltek, hogy amellett, hogy a rövid távú spekulációk ellen védelmet nyújtana, a bankok is visszafizetnének valamit a pénzügyi válság költségeiből a költségvetéseknek. A kritikusok viszont arra figyelmeztettek, hogy az adó miatt a pénzügyi tranzakciók Európán kívülre helyeződnének át.