Visszaüthet Ted Cruz texasi szenátorra és John Kasich, Ohio állam kormányzójára, az amerikai Republikánus Párt két elnökjelölt-aspiránsára, hogy úgy döntöttek, a hátra lévő előválasztások egy részén visszalépnek egymás javára - derül ki a CNN elemzéséből. A szövetség célja, hogy megállítsák Donald Trump ingatlanmágnást, aki párton kívüli jelöltként messze megelőzte őket.

A lépés meglehetősen váratlan volt, mert bár több befolyásos republikánus már korábban erre szólította fel őket, Cruz eddig hallani sem akart egy ilyen egyezségről. A két politikus kampánycsapata szinte egy időben jelentette be, hogy Kasich visszalép Cruz javára Indianában, míg a texasi szenátor ugyanezt teszi az ohiói kormányzó javára Oregonban és Új-Mexikóban.

Indiana a kulcsállam

Indiana különösen fontos, mert ebben az erősen konzervatív déli államban a győztes mindent visz elvén bonyolítják le a szavazást. Ugyanakkor éppen itt mutatkozhat meg a Cruz és Kasich szövetkezésének egyik gyengesége.

A Fox hét végi felmérése szerint Trump vezet a republikánus szavazók 41 százalékának támogatásával, míg Cruz 33 százalékuk támogatására számíthat. Kasich szavazóinak 53 százaléka mondta azt, hogy Cruzra voksolna, ha eredeti jelöltje visszalépne, 22 százalékuknál azonban Trump áll a második helyen. Összességében néhány százalékponttal még akkor is az ingatlanmágnás vezet, ha figyelembe vesszük a visszalépést.

Bonyolítja a helyzetet, hogy bár a szavazás május 3-án lesz, Kasich még mindig fent van a szavazólistán, és egyelőre nem értesítette támogatóit, hogy a megállapodás szerint Cruzt ajánlja figyelmükbe maga helyett. Csak annyit jelzett, hogy nem fog kampányolni az államban.

Fontosabb Cruznak

Indiana államban tehát a győztes mindent visz elve miatt a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölté lesz az 57 elektor, amely majd a nyár végi konvención szavaz a párt elnökjelöltjéről. Ezek megszerzése azonban sokkal fontosabb Cruznak, mint Trumpnak - folytatódik a CNN elemzése.

Az utóbbi ugyanis olyan nagy fölénnyel vezet a delegátusok megszerzésében, hogy az indianai elektorok nélkül is begyűjtheti a jelöléséhez a konvención szükséges 1237 támogatót. Főként ha tarol a június 7-ei kaliforniai szavazáson, ahol 172 mandátum dől el.

Szerény cél

A Cruz-Kasich összefogás célja ugyanis már nem az, hogy valamelyikük elnyerje a republikánusok elnökjelöltségét, hanem hogy nyílttá tegyék a versenyt. Ehhez meg kell akadályozniuk, hogy Trump összegyűjtse a 1237 elektort. A nyílt konvención ugyanis, ha az első körös szavazás nem hoz eredményt, a másodiktól megszűnik a delegátusok kötött mandátuma, így szabadon dönthetik el kire szavaznak, azaz nyílttá válik a verseny.

Magas labda

A szavazatmaximálás kétféle bizonytalansága mellett a megállapodás - fogalmazzunk így - pragmatikus jellege a harmadik olyan körülmény, amely visszaüthet az egyezség résztvevőire. Trump ugyanis azzal érvelhet, hogy a kölcsönös visszalépés pusztán arra szolgál, hogy a republikánus elit manipulálja az előválasztás végeredményét. Más szóval felülírva a szavazók akaratát "elcsalják" az ő győzelmét - figyelmeztet a CNN cikke.

Erőt merít belőle

Az egyezséget kommentáló Facebook-bejegyzésében világos célzást tett erre. Arról ír, hogy két olyan jelölt állt össze ellene, akiknek nincs esélye a győzelemre. Ráadásul ezzel azt kockáztatják, hogy az a több millió szavazó, aki szerinte csak miatta támogatja a pártot - akik tehát kiegészíthetik a konzervatív törzsszavazók bázisát - a megbuktatásával elveszhetnek

Az ügy bizonyítéka annak, hogy valami nagyon rosszul megy Washingtonban, valami nincs rendben az amerikai politikai rendszerrel - hergeli híveit az ingatlanmágnás. A szörnyű megállapodás két bukott jelölt kétségbeesett próbálkozása, ami Trumpot csak még elszántabbá teszi a politikai küzdelemben.

Egyik sem jó

Charles Koch, közel 40 milliárd dolláros vagyonával a világ kilencedik leggazdagabb embere, az USA egyik politikailag legaktívabb milliárdosa, aki bőkezűen támogatja a Republikánus Pártot, úgy véli, hogy a demokrata Hillary Clinton jobb elnöke lehet az Egyesült Államoknak, mint akármelyik republikánus jelölt - idézte az FT Koch hét végi nyilatkozatát. A nagyvállalkozót taszítják a konzervatív jelöltek radikális kijelentései, kezdve Trump megjegyzésétől, miszerint meg kellene tagadni a muzulmánok belépését az USA-ba, egészen Cruz kijelentéséig, amely szerint - a civileket sem kímélő - szőnyegbombázással kellene eltüntetni a föld színéről az Iszlám Államot. Ugyanakkor eddig nem áldozott pénzt Trump megállítására.

Amikor arról kérdezték, hogy jobbnak látná-e, ha a volt first lady foglalná el a Fehér Házat, csak annyit mondott: lehetséges. A különbség az, hogy míg Hillary Clinton esetén jobb lenne, ha másként kormányozna, mint amit kampányretorikája ígér, a republikánus jelölteknek mindenképpen mást kellene csinálniuk kormányon, mint amiről kampányukban beszélnek.