Helyszíni beszámolók szerint az arcukat maszkkal, sállal, gázálarccal eltakaró radikális tüntetők különféle tárgyakat, petárdákat, füstbombákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőri kordon felé a Dinamo stadionnál. Egy rendőrbuszt felgyújtottak. A rohamrendőrök könnygázzal töltött villanó és hanggránátokat lőttek a tömegbe. Néhányan a tüntetők közül a buszok tetején állva a "forradalom" szót skandálták.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekezett csillapítani a kedélyeket, közben valaki a tüntetők közül poroltóval lefújta, és többen kifütyülték.

Az egyik vezető civil aktivista a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy a Majdan (Függetlenség tere) tüntetői között növekszik az elégedetlenség az ellenzéki politikusokkal szemben. Mint írta, a vasárnapi nagygyűlésen is több kritikus, csalódottságról tanúskodó megjegyzést hallott a körülötte állóktól.

Délutáni jelentések szerint a könnygáz bevetése után sem tágítottak a tüntetők, s utcaköveket kezdtek el felszedni. Parlamenti képviselők eközben arról számoltak be, hogy a rendvédelmi szervek vízágyúkat vezényeltek a tüntetők feloszlatására a mínusz tíz fokos fagyban. Becslések alapján mintegy kétezren vesznek részt a rohamrendőrökkel folyó összecsapásban. Közben a Majdanon továbbra is tartott a békés demonstráció.

Az összecsapás előtti nagygyűlés békésen zajlott, utána viszont néhány ezer tüntető a rendőrök által lezárt kormánynegyedhez vonult, hogy behatoljon a parlament épületéig. A helyszínen megerősítették a rendőri jelenlétet.

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője a Majdanon, azaz a Függetlenség terén zajló nagygyűlésen fejvédő sisakban jelent meg a színpadon, így tiltakozva az ellen, hogy a jogszabályok egyike megtiltotta a sisak viselését a tömegmegmozdulásokon.

"Az alkotmány kimondja, hogy senki sem bitorolhatja a hatalmat. Ezek a törvények jogsértőek, ezért szabotálni fogjuk, és nyomást gyakorlunk a hatalomra, amely érvényesíteni akarja az alkotmánnyal ellentétes jogszabályokat" - hangoztatta a politikus.

A tüntetők között is sokan viseltek sisakot, karneváli maszkot, néhányan pedig fazekat, műanyag vödröt húztak a fejükre, így demonstrálva a fejvédőt tiltó törvény ellen.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetője rendkívüli elnökválasztás kiírását sürgetette. Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt jelenlegi vezetője bejelentette, hogy "népi parlamentet" hoznak létre, amelynek "legitimitást az ukrán néptől kell kapnia". Ezután a nép támogatásával menesztik Viktor Janukovics elnököt, és új alkotmányt fogadnak el.

"Népi gyűlést kezdeményezünk. Az ukrán nép történelme során először saját alkotmányt készít" - jelentette ki az ellenzéki vezető.

Az ellenzék által ismertetett tervek között szerepel még a kijevi polgármester-választás kiírása, amit már másfél éve halogat a vezetés, azóta, hogy a korábbi választott főpolgármester 2012 júniusában lemondott tisztéről, valamint önvédelmi csapatok létrehozása a fővároson kívül, az ország különböző régióiban is.

Az ukrán fővárosban két hónapja szünet nélkül tartó, európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetéseken immár hagyománnyá váltak a vasárnaponkénti "népi nagygyűlések". Idén ez volt a második, az előző hetin becslések szerint körülbelül 50 ezren vettek részt. A mostani célja a demonstrálók újabb mozgósítása volt azután, hogy csütörtökön a parlament az ellenzék blokádja és véres ütésváltások közepette ellenőrizhetetlen módon kézfelemeléssel szavazott meg olyan törvényeket, amelyek jelentősen korlátozzák a gyülekezési, valamint a szólás- és sajtószabadságot. A törvényeket Viktor Janukovics elnök pénteken már alá is írta.

Ungváron is tüntettek

Több százan tüntettek vasárnap Ungvár központjában az ukrán parlament által a napokban elfogadott, szabadságjogokat korlátozó törvények visszavonását követelve. A tiltakozó megmozdulás résztvevői elítélték a kormányzó Régiók Pártja (PR) parlamenti frakciójának kárpátaljai tagjait, akik csütörtökön valamennyien megszavazták a szólás-, sajtó- és gyülekezési szabadságot súlyosan korlátozó jogszabályokat. Felszólították a PR tagjait, hogy lépjenek ki minél hamarabb a pártból, amely diktatúrát vezet be Ukrajnában. A szónokok hatékonyabb fellépést követeltek az ellenzéki pártoktól a regnáló hatalommal szemben, és minden jó érzésű állampolgárt a "diktatórikus rezsim" elleni tiltakozásra szólítottak.
A tüntetés szervezői a rendezvényen elkezdték azoknak az önkénteseknek a toborzását, akiket buszokkal a Kijev központi terén két hónapja folyó tüntetés támogatására küldenek. Azt is bejelentették, hogy a tiltakozó megmozdulást hétfő reggel a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épülete előtt folytatják.