Nina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője szerdán Brüsszelben azt mondta, hogy a bizottság elégedett a Görögország és hitelezői között Athénban zajló tárgyalásokkal. A szóvivő megfogalmazása szerint "intenzív tárgyalások folynak, és Brüsszel elégedett a görög hatóságok konstruktív hozzáállásával, ami hozzájárul ahhoz, hogy mielőbb sikerüljön eredményt elérni".

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (ECB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az euróövezet állandó mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vesz részt a tárgyalásokon a hitelezők részéről. Az ESM biztosítja majd a becslések szerint 82-86 milliárd eurós, három évre szóló hitelkeretet a görögöknek.

A görög pénzügyminiszter kedden annak a reményének adott hangot, hogy augusztus 12-ig lezárulnak a tárgyalások a hitelezőkkel. Az euróövezet parlamentjeinek az ezt követő napokban kell ratifikálniuk az erről szóló dokumentumot, hogy Athén augusztus 20-ig megkaphassa az első részletet, amikor az ECB-nak 3,188 milliárd eurót kell visszafizetnie.

Szerdán az ECB kormányzótanácsa szinten tartotta a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára, miután görög részről nem érkezett emelésre vonatkozó kérés egy név nélkül nyilatkozó forrás közlése szerint. A kormányzótanács előzőleg július 22-én 900 millió euróval 90,8 milliárd euróra emelte az összeget.