A Markit piackutató intézet szerdán ismertetett előzetes adatai szerint a feldolgozóipar és a szolgáltatások együttes teljesítményének alakulását jelző átfogó beszerzésimenedzser-index (BMI) novemberben 54,1 pontra emelkedett az októberi 53,3 pontról. A feldolgozóipari BMI 34 havi csúcsra, 53,7 pontra nőtt az októberi 53,5 pontról. A szolgáltatóipari BMI 11 havi csúcsra, 54,1 pontra emelkedett az októberi 52,8 pontról.

Az 50 pont fölötti BMI a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatt pedig csökkenését jelzi.

A nagy tagállamok közül a német magángazdaság aktivitásának a növekedése lelassult, két hónapja legalacsonyabb szintre került. A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor együttes teljesítményét jelző kompozit BMI novemberben 54,9 pontra mérséklődött az októberi 55,1 pontról. A szolgáltatóipari BMI hathavi csúcsra, 55 pontra emelkedett, a feldolgozóipari BMI ugyanakkor hathavi mélypontra, 54,7 pontra süllyedt.

A novemberi euróövezeti átfogó BMI azt ígéri, hogy az euróövezet gazdasága a negyedik negyedévben 0,4 százalékkal bővül - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.