Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, elérik, amit akartak azok a britek, akik egy évvel ezelőtt a brexitre szavaztak: az európai vendégmunkások elindulnak haza - derül ki a CNN Money cikkéből.

A londoni kormány friss adatai szerint 2016-ban 117 ezer európai uniós állampolgár fordított hátat a szigetországnak, 36 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A távozók száma utoljára a 2008-2009-es pénzügyi világválság és recesszió idején volt ilyen magas. A nettó bevándorlás, azaz az érkezők és a távozók száma közti különbség 133 ezer volt 2016-ban szemben a 2015-ös 184 ezerrel.

Az átlag elfedi, hogy a távozók között nagyon sok a kelet-európai lakos. Tavaly 57 ezer régiós polgár távozott Nagy-Britanniából, ami 67 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Több baj is van

A legtöbben azért döntöttek az angolos távozás mellett, mert a brexit miatt bizonytalanabbá vált a jövőjük: a gazdasági növekedés lassul és emelkedtek az árak. Az utóbbi hátterében a font gyengülése áll: a brit valuta 14 százalékot veszített értékéből nagy versenytársaival szemben a tavaly júniusi referendum óta.

További hatása a gyengébb valutának, hogy a vendégmunkások hazautalt pénze kevesebbet ér a korábbinál. A szigetország vonzerejét az is csökkentette, hogy a brexit győzelme óta elszaporodtak a vendégmunkásokkal, bevándorlókkal szembeni rasszista támadások.

Nem lesz jó

A gazdaság lassulása egyszerre tette bizonytalanná a bevándorlók jelenlegi és jövőbeli kilátásait - összegzi a helyzetet Douglas McWilliams, a Centre for Economics and Business Research elnöke. Távozásuk rá fog tenni egy lapáttal a GDP-növekedés fékeződésére.

Nagy-Britanniában nagyjából hárommillió európai uniós állampolgár dolgozik, egy részük a mezőgazdaságban és az építőiparban, mások az egyetemeken és a kórházakban. Az uniós szabályok szerint jogosultak ugyanazokra a szociális támogatásokra, amelyekre helyi kollégáik.

Ez megváltozhat, miután az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t. Az uniós tagállamok egyik fő célja a brexittárgyalásokon e szerzett jogok garantálása a függetlenné váló Nagy-Britanniában.