Sierra Leone államfője rendkívüli állapotot hirdetett ki, hogy megerősíthessék a 90 százalékban halálos betegséget okozó Ebola-vírus terjedése elleni harcot az országban. A keleti területeket, ahol a legsúlyosabb a járvány karantén alá veszik. Az elnök kérte a hadsereget, hogy segítsen a szükségintézkedések végrehajtásában - derül ki a BBC tudósításából.

Az Ebola először februárban jelent meg Libériában, onnan terjedt át Sierra Leonéra, majd a múlt héten Nigériára, fekete Afrika legnagyobb gazdaságával rendelkező országára. Eddig 729 ember vesztette életét az Ebola miatt, amelynek nincs ellenszere. Közülük 233-an Sierra Leonéban haltak meg, köztük a 39 éves Sheik Umar Khan, aki a vírus elleni küzdelem élharcosa volt az országban. Az Ebola ellen csak a terjedését megakadályozó karantén ígér sikert.

A rendkívüli állapotban bevezetett intézkedések 60-90 napig maradnak érvényben. A hatóságok a repülőtereken mindenkit köteleznek, hogy mosson kezet fertőtlenítőt tartalmazó vízben, továbbá megmérik az utazók lázát. (A vírus fertőzésének egyik tünete a magas láz.) A haláleseteket a temetés előtt be kell jelenteni - korábban sok gondot okozott, hogy a családok rejtegették betegeiket és halottaikat, előfordult, hogy a kórházból is haza vittek ebolás pácienst.

Nem utaznak

Sierra Leone és Libéria elnöke tekintettel a válsághelyzetre nem utazik el a jövő heti washingtoni USA-Afrika csúcsértekezletre. Etiópiában ellenőrzésnek vetik alá a Nyugat-Afrikából érkező embereket a repülőtereken. Az Ethiopian Airlines felkészítette alkalmazottait a gyanús esetek kezelésére. Kenya minden határátkelő helyén megszigorította az ellenőrzéseket.

A légitársaságok nemzetközi szövetsége (IATA) csütörtökön úgy foglalt állást, hogy nincs ok a térség utasforgalmának korlátozására. Erre következtetésre az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) folytatott konzultáció után jutottak. Ritkán fordul elő, hogy az Ebola-vírus repülőgépen jut el egyik helyről a másikra. A hét elején két helyi légitársaság felfüggesztette Libériába és Sierra Leonéba tartó légi járatait. A WHO és az IATA konferenciát szervez az Ebola-járvánnyal kapcsolatos helyzet elemzésére.