Spanyolország már holnap délután támogatást kérhet az EU-tól és az IMF-től, igaz, szemben Görögországgal, Írországgal és Portugáliával csak bankjai feltőkésítéséhez - tudta meg a Reuters uniós és német forrásokból. Ez egyben azt jelenti, hogy a Madrid nem vonulna ki az államkötvénypiacokról. A segítségről telefonkonferencián döntenek az eurózóna pénzügyminiszterei. A hitel összegéről nem beszéltek az informátorok.

A spanyol kormány hivatalos álláspontja eddig az volt, hogy a két független auditor hó végén esedékes jelentése előtt - amelyek tisztázhatják a bankok valós tőkeszükségletét - nem hoz semmilyen döntést. A Fitch tegnapi háromlépcsős leminősítése azonban ráébreszthette a döntéshozókat a probléma súlyosságára - mondta a hírügynökségnek egy német tisztviselő. Az EU és Berlin hírek szerint megegyezett abban, hogy 2013 helyett csak 2014-re várják el Madridtól a költségvetési hiány három százalékra szorítását.

Legalább 40 milliárd

Legkevesebb 40 milliárd euróra van szükség a spanyol bankok feltőkésítéséhez, legalábbis ezt fogja tartalmazni az IMF jelentése, amelyet hétfőn hoznak nyilvánosságra - jelentette a Reuters a spanyol pénzügyi szektorból kiszivárgó információkra hivatkozva. A Valutaalap azt is jelezni fogja, hogy a tőkeszükséglet valójában 90 milliárd euró, amelynek jelentős részét ki tudják fizetni az egészséges pénzintézetek.

Madridi kormányzati források nem erősítették meg a hírt, mondván: az IMF még nem fejezte be vizsgálatát. Elemzők szerint azért is más számok szerepelhetnek majd a jelentésben, mert az elmúlt napok fejleményei rontottak a spanyolországi helyzeten, ezért a hetek óta vizsgálódó IMF-szakértők az utolsó pillanatig folytatják elemzésüket.