Eduard Sztavickij ukrán energiaügyi miniszter bejelentette, hogy még ma átutalják a Gazpromnak azt a 882 millió dollárt, amiért az állami monopólium, a Naftogaz még az augusztusi gázszállításokért tartozott - jelentette a Kyiv Post. Így végül sikerül a vitát megoldani, és Európának nem kell attól tartania, hogy - mint a közelmúltban kétszer is - elakadnak az orosz gázszállítások.

Ennek lehetősége komolyan fenyegetett, mivel Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója közölte: mivel Kijev az elhalasztott fizetési időpontra sem törlesztett, szerződésük értelmében már decemberben csak annyi gázt szállítanak Ukrajnának, amennyit előre kifizet. Erre pedig az ukránok jelenlegi anyagi helyzetükben nem lettek volna képesek.

Mikola Azarov ukrán kormányfő a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy az ügyet a két vállalatnak kell rendeznie egymás között - amit elemzők úgy értelmeztek, hogy a kormány nem hajlandó kihúzni a bajból a Naftogazt, de nyilván meggondolta magát. Az energetikai monopólium ugyanis azzal vádolta a kormányt, hogy azért nem tudtak fizetni, mert nem kapták meg a költségvetésből azt az 1,33 milliárd dollárt, amellyel kompenzálni kell a Gazpromnak fizetett és az ukrán lakossági fogyasztók jóval alacsonyabb gázszolgáltatási díja közötti különbözetet.