A nagy szélfarmokon és napelemrendszereken termelt áram ára már ma is versenyképes a hagyományos módon előállított elektromos energia árával, és nincs már messze az az idő, amikor a hozzájuk kapcsolódó energiatároló rendszerekről is elmondhatjuk majd ugyanezt - állítja a Lazard Ltd. befektetési bank elemzésében. A zöldenergia költségei őrült tempóban zuhannak.

A közüzemi szintű naperőművek építési költsége nagyjából 80 százalékkal esett 2009 óta, miközben a szélenergia-projekteké 60 százalékkal csökkent - idézte a Bloomberg a pénzügyi tanácsadással és vagyonkezeléssel foglalkozó szolgáltató cég szakértőinek jelentését. Az alacsonyabb költségek miatt a megújuló forrásból származó energia előállítására szolgáló rendszerek telepítése úgy is gazdaságossá válik, hogy nem számolunk a zöldenergia felhasználását segítő állami támogatásokkal.

Egyelőre

Az átalakulás utolsó akadálya az, hogy a napfényes és széles időszakokban megtermelt pluszáram tárolására szolgáló akkumulátorok egyelőre drágák. Ezért nem éri meg teljesen lecserélni a szén- és gázerőműveket. A következő öt év azonban fordulatot hoz ezen a területen is - jósolják a Lazard elemzői.

A pénzügyi szolgáltató vizsgálatában azzal számoltak, hogy a következő időszakban úgynevezett filmnapelemeket használó közüzemi szintű erőművek fognak épülni. Ezek költsége 43 dollár/megawattórára csökken 2017-re a jelenlegi 50-60 dollár/megawattóráról. A szélfarmok esetén 32-77 dollárral számolhatunk. Összehasonlításképpen a leghatékonyabb gázerőművek hasonló költsége 52-78 dollár, míg a szénerőművek esetén 65-150 dollár kiadás adódik.

Átkozott akkuk

Ezek a költségek az Egyesült Államokra vonatkozó átlagok, amelyek persze nagy szórást mutathatnak, mint ahogy más országok összehasonlításában is adódhatnak magasabb és alacsonyabb kiadások. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy kisebb, háztetőre szerelt napelemmel működő áramtermelés 184-300 dolláros fajlagos költsége egyelőre nem versenyképes a nagyüzemi módszerrel.

Az akkumulátorok esetén pillanatnyilag az a helyzet, hogy olcsóbb növeli az akkupakk méretét, azaz egyre több áramtermelő egységet összekötni, mint javítani az eszközök hatékonyságát. Az ismert lítium-ion akkumulátorok egyre hatékonyabban segítik a hálózatokon folyó áram áramlásának egyenletessé tételét. A Lazard elemzői azonban az akkuk iránti kereslet növekedésével esni fog az áruk, ami árcsökkentő spirált indít be.

Öt év múlva

Az áramszabályozásra használatos akkuk ára 211-275 dollár, míg az áram tárolására szolgálóké 321-658 dollár. A helyzet azonban pont olyan, mint a mobiltelefonok és a laptokok esetén. Az emberek 20-30 éve azt kérték a mérnököktől, hogy találjanak ki, olcsóbb, könnyebb, kisebb, tovább használható akkukat.

Ez megtörtént, és most az energiaipari cégek minden erejükkel azon vannak, hogy megismételjék a nagy változást az áramtermelés szintjén. Vannak olyan szakértők, akik szerint 2020 után nem fognak gázerőművek épülni az USA-ban, mert olcsóbb lesz a zöldenergia akkus elraktározása, mint a hiányzó áram megtermelése az egyébként olcsó földgáz elégetésével.