David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke azzal az üzenettel kezdi az országa uniós tagságát eldöntő vita utolsó hetét, hogy az EU is rosszul járna a Brexittel, azaz a szigetország kilépésével az államközösségből - írta a Bloomberg. A február 18-19-ei csúcsértekezlet előtti napokra számos fajsúlyos kérdés maradt lezáratlan a brit reformtervek körül.

Részletezve véleményét Cameron felhívhatja kollégái figyelmét arra, hogy a brit kilépés minden bizonnyal felforgatná az európai pénzügyi piacokat, amelyek amúgy is a legrosszabb évkezdeten vannak túl 1987 óta. Európa második legnagyobb gazdaságának leválása aláásná az EU befolyását a nemzetközi politikai és gazdasági életben és hátszelet adna az euroszkeptikus erőknek Európa minden országában.

Biztonságpolitikai kérdés

A brit kormányfő javaslataira adott európai válasz a hónap elejére készült el. Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke ebben kompromisszumokat ajánlott a londoni kormány eredeti elképzeléseihez képest. Az elmúlt és a következő napok azzal teltek, illetve telnek, hogy Cameron, Tusk és segítőik igyekeznek rábírni a 27 EU-tagállam vezetőit végső javaslatuk támogatására.

Eközben Angela Merkel német kancellár és John Kerry amerikai külügyminiszter egyaránt azzal igyekszik nyomást gyakorolni a britekre, hogy uniós tagságuk biztonságpolitikai oldaláról beszél. Kerry szerint a Brexit éppen akkor gyengítené meg Európa egészét, amikor a terrorizmus és a bevándorlás kezelése éppen hogy az erők egyesítését igényelné.

Makacs számok

A brit kilépés, ha a szavazók így döntenek, természetesen nem egyik napról a másikra történhet meg. A pénzügyi rendszerben azonban azonnal jelentkeznének a károk.

A Citigroup szakértőinek becslése szerint 11 nagy európai állam pénzintézeteinek összesen 1,3 ezer milliárd euró követelésük van brit pénzügyi szolgáltatókkal szemben. Ha ez a Brexit miatt elveszi értéke tizedét, az 130 milliárd eurós veszteséget okozna. Ez a 11 ország GDP-jének 1,3 százaléka.

További makacs számok

Az eurózóna exportjának szempontjából Nagy-Britannia kétszer olyan fontos, mint Kína - állítja Michel Martinez, a Société Générale közgazdásza. Szerinte a Brexit öt éven át 0,25 százalékpontot radírozna le az eurózóna GDP-jéből. Az övezet országai 2010 és 2014 között GDP-jük három százalékának megfelelő külkertöbbletet halmoztak fel a szigetországgal szemben.

Az IMF becslése szerint a brit GDP idén 2,2 százalékkal nőhet, miközben az eurózóna csak 1,7 százalékos pluszra számíthat. Összességében a Brexit másodosztályú nemzetközi gazdasági-politikai hatalommá tenné a kontinentális Európát - véli David Fokerts-Landau a Deutsche Bank kutatási igazgatója.

Az utolsó fejezetek

Ha a hét második felében sikerül végső formába önteni a reformterveket, akkor Nagy-Britannia korlátozhatja az uniós vendégmunkások szociális juttatásait. Védelmet kaphat a brit pénzügyi ágazat az eurózóna bankrendszerének egységes szabályozásával szemben és nőhet a nemzeti parlamentek szerepe az uniós döntéshozatalban.

A megállapodás végső szövegén dolgozó diplomatáknak sikerült előrehaladást elérniük az elmúlt tíz napban. Ugyanakkor Franciaország, Németország és néhány további ország gyanakodva fogadja, hogy London vétójogot akar a londoni Citit is érintő, közös pénzügyi szabályozási ügyekben. A kelet-közép-európai országokkal a vendégmunkások jogainak korlátozásáról kell egyezségre jutni.

A közvélemény-kutatások szerint a kilépést pártoló és ellenző britek tábora nagyjából egyforma. David Cameron már a csúcson bejelentheti a függetlenségi népszavazás időpontját, amely leghamarabb júniusban lehet.

Nagy felfordulás jöhet

A befektetők úgy gondolják, hogy a Brexittel kapcsolatos félelmek a következő időszakban további nyomást fognak gyakorolni az angol font értékére - írta a Financial Times. A brit fizetőeszköz árfolyamára kötött short üzletek (azaz a gyengülésre spekuláló ügyletek) 2013 nyara óta nem látott szintre nőttek. A font nyolc százalékkal gyengült november közepe óta az uniós népszavazás kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság miatt.

A Nomura várakozása szerint a brit valuta 10-15 százalékot veszíthet értékéből, ha a szavazók a Brexit mellett döntenek, mert a tengerentúli befektetők minden bizonnyal kevésbé lesznek hajlandóak finanszírozni a szigetország folyó fizetési mérlegének hiányát. Az elemzők egy része szerint a brit gazdaság recesszióba süllyedne a kilépés után. Mások a londoni ingatlanpiac megroggyanásától tartanak.

A HSBC bank hétfőn jelentette be, hogy Londont választja központjául Hongkoggal szemben. Ez nem függ a referendum eredményétől, ám ha a Brexit esetén a központ 5000 álláshelyének ötödét, ezer munkahelyet Párizsba telepítenének.