Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az elnökválasztási kampány alatt tett ígéretének megfelelően Marine Le Pen megjelent a (francia korrupcióellenes hivatal) vizsgálóbíróinak idézésére, akik, ahogy várható volt, eljárás alá vonták" - jelezte Rodolphe Bosselut. Az ügyvéd hozzátette: Le Pen fellebbez az eljárás ellen, amely szerinte sérti a hatalmi ágak szétválasztásának az elvét. Le Pen korábbi EP- és jelenlegi francia nemzetgyűlési képviselőként is mentelmi jogot élvez.

A pártvezető délután jelent meg a párizsi bíróság pénzügyi visszaéléseket vizsgáló részlegén, ahol felolvasta a nyilatkozatát, de élve a törvényben biztosított jogával, nem válaszolt a vizsgálóbírók kérdéseire.

A 2004 óta az Európai Parlamentben képviselőként politizáló pártvezetőt EP-képviselőként azzal gyanúsítja a párizsi ügyészség, hogy uniós forrásokból alkalmazta 2009 és 2016 között a párton belüli kabinetfőnökét, Catherine Griset-t és a testőrét, Thierry Légier-t. Marine Le Pen ellen a 2014-től 2016-ig terjedő időszakban az FN elnökeként is eljárás indult hivatali bizalommal való visszaélésben történt bűnrészesség gyanújával.

Az EP csaknem 5 millió euróra becsüli azt a kárt, amelyet az FN okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2012 és 2017 között a franciaországi alkalmazottait, akik viszont nem végeztek munkát Brüsszelben.

A politikus csak legyint

A Nemzeti Front elnöke mindeddig az EP-képviselőként élvezett mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó megjelenni a vizsgálóbírók előtt. A március 10-i idézést követően viszont az mondta, hogy a tavaszi elnök-, majd nemzetgyűlési választásokat követően - amelyeken jelölt volt -, megjelenik és vallomást tesz az igazságszolgáltatás előtt.

Az ügyben a párizsi ügyészség indított előzetes eljárást, majd az ügyet tavaly decemberben átadta független vizsgálóbíróknak, akik arra keresik a választ, hogy a Nemzeti Front fizetett-e alkalmazottakat Franciaországban uniós pénzekből, európai parlamenti asszisztensek szerződése alapján.

A korrupcióellenes hivatal 17 FN-es EP-képviselővel, köztük a pártalapító Jean-Marie Le Pennel és mintegy negyven alkalmazottal szemben vizsgálódik.
Le Pen kabinetfőnöke, Catherine Griset ellen február 22-én emeltek vádat. Azzal gyanúsítják, hogy 2009 és 2016 között az EP-ben vett fel asszisztensi fizetést, holott ezalatt valójában Franciaországban töltött be tisztséget a pártjában. A párt egyik másik alkalmazottja, a párizsi pártszékházban grafikusként foglalkoztatott Charles Hourcade ellen is eljárás indult már amiért uniós asszisztensi fizetést vett fel.

(Le Pen saját apjával is éles konfliktusban áll)