Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni kormány hanyagul kezelte kapcsolatait Dublinnal, illetve saját észak-ír unionista politikai szövetségeseivel, ami megbosszulja magát - derül ki a Financial Times (FT) háttéranyagából. A 2016. júniusi függetlenségi népszavazáson Theresa May, akkori belügyminiszter, jelenleg miniszterelnök egyszer említette meg Írországot, megjegyezve: Nagy-Britannia többet exportál Írországba, mint Kínába.

Fel sem merül, mekkora gondot okoz az ír-észak-ír határ estében a brexit, amely valóságossá teszi az EU-n belüli formális határt. A nagyobb gond az, hogy May idén januári beszédében is csak egy semmit mondó megjegyzéssel illette az ügyet. A lehető leghamarabb megkeressük a megoldást erre a problémára - jelentette ki.

Ejnye, Boris

Kormányának egyes tagjai még nála is kevesebb figyelmet szenteltek ennek az óriási banánhéjnak, amelyen elcsúszhat a brit függetlenség ügye. Boris Johnson külügyminiszter, talán a legismertebb brexiter nagyon hosszú szeptemberi cikkében, amely a Daily Telegraphban jelent meg, mindennel foglalkozott a kilépéssel kapcsolatban csak az ír határ okozta problémával nem.

Az FT szerkesztői úgy vélik, ez a hanyagság vezetett oda, hogy az elmúlt napokban ez az ügy vált az EU-brit válási tárgyalások legkomolyabb fékező erőjévé. May az utolsó pillanatra hagyta, hogy olyan megoldást kínáljon, amely szerinte elfogadható lehet az íreknek, illetve a toryk parlamenti többségét biztosító koalíciós partnernek, az észak-ír Demokratikus Unionista Pártnak (DUP).

Arrogancia

A kommunikáció hiánya és a kormány, illetve a DUP közti teljes értetlenség mutatkozott meg abban, hogy az ír határ ügyében szembe került egymással a londoni vezetés és a DUP - véli Andrew Murrison, euroszkeptikus tory parlamenti képviselő.

(A brit fél azt ígérte az EU-nak, hogy Észak-Írország lényegében tagja maradhat az egységes európai piacnak és a vámuniónak csak azért, hogy határa Írországgal ugyanolyan átjárható legyen, mint ma. DUP ezt úgy értelmezte, hogy az országot leválasztanák az Egyesült Királyról, ami számukra elfogadhatatlan - a szerk.)

Túl sok volt a színjáték és kevés a valós egyeztetés Írországgal - ismerte el egy másik brexitpárti képviselő. Ami az előbbit illeti egyes kilépéspárti toryk nem kevés arroganciával azt mondták, hogy Írországnak szintén ki kellene lépnie az EU-ból, hogy ne károsodjanak gazdasági kapcsolatai második legnagyobb kereskedelmi partnerével (az Egyesült Királysággal). Így lehetne fenntartani a szabadon átjárható határt a két ír állam között.

Növekvő feszültség

A feszültség növekedett júniusban, miután a toryk May vezetésével az előrehozott parlamenti választáson elvesztették korábbi többségüket a Westminsterben és kénytelenek voltak koalíciót kötni a DUP-val. Ezzel egyidejűleg az ír miniszterelnöki posztot Leo Varadkar vette át a nála puhábbnak tartott Enda Kennytől.

A brit euroszkeptikusok korábbi arroganciájuknál maradva júliusban kijelentették, hogy az ír határ ügye Írország problémája. Válaszul Varadkar leszögezte: nem fogja kitalálni a határkérdés megoldását a brexitpártiak helyett, hiszen ők azok, akik valós határt akarnak az Egyesült Királyság köré.

Tovább gomolygó homály

A brit kormány augusztusban előállt újabb javaslataival a válással kapcsolatban, amelyekben ismét homályosan fogalmazott az ír határ ügyében. Nem derült ki, hogyan kerülhetnék el az útlevél-ellenőrző pontok és a kamerás megfigyelés, azaz a fizikai határ kiépítését, ha Nagy-Britannia kilép az egységes piacról és a vámunióból.

Egy hétre rá az Egyesült Államokban tartózkodó Varadkar egy sorozat twitterüzenetben számolt be az USA és Kanada határán tett látogatásáról. Szavai szerint az átlépést rendkívül hatékony, high-tech rendszerek teszik simává, de senkinek se legyen kétsége afelől, hogy ez egy valódi határ.

Az akkori brit kormányálláspont szerint annak érdekében, hogy elkerüljék a határellenőrzéseket, "azonos szabályozásnak kellene vonatkoznia az élelmiszerekre". A héten ennél továbbmentek: szabályozási összhangot ajánlottak Észak-Írország és Írország esetében. Csak hát elfelejtették ezt egyeztetni a DUP-pal, amely azt akarja, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság jogrendjébe simuljon be.

Hol tartanak?

May most újabb javaslatot készít, miközben Varadkar udvariasan jelezte: kíváncsian várja, mivel áll elő brit kollégája - írta a Bloomberg. Az EU szintén türelmesnek mutatkozik, a hét végéig nyitva hagyja a kérdést, hogy a december 14-ei csúcsértekezlet napirendjére tűzzék-e a brexittárgyalások ügyét. A kérdés az, hogy jövő januártól a válás mellett a jövendő kereskedelmi kapcsolatokról is egyeztessen-e az EU és London.

A brit kormány feje kétfrontos harcot vív, mivel kormányának brexitpárti miniszterei, Johnson és Michael Gove, a környezetvédelmi tárca vezetője figyelmeztették, hogy nem szeretnék, ha a kabinet az ír békesség érdekében felpuhítaná a függetlenség tartalmát (azaz norvég mintára bent tartaná az egységes piacon és a vámunióban az Egyesült Királyságot). Vannak olyan igazán kemény brexiterek is, akik azon spekulálnak, hogy még karácsonyig le kéne cserélni a miniszterelnököt.

A nyitókép forrása: Pixabay.com