Az Kőolajtermelő Országok Szervezetének (OPEC) bécsi tanácskozásán nem változtattak a kartell napi 30,0 millió hordós kitermelési kvótáján - jelentette a forexlive.com hírportál az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. A hírt megerősítette a Bloomberg is, amely egy az olajminiszterek csúcsértekezletéről távozó személyre hivatkozik.

A Reuters szintén úgy tudja, hogy nincs módosítás. Ez a hírügynökség a világ legnagyobb olajtermelő országa, Szaúd-Arábia olajipari miniszterére hivatkozik. Amikor riporterek azt kérdezték tőle, hogy igaz-e, hogy az OPEC az előzetes várakozásoknak megfelelően nem fog változtatni a kvótán, azt felelte: így van. A fekete arany ára erre folytatta reggel óta tartó esését: a londoni Brent árfolyama 76 dollár/hordó körül jár, az észak-amerikai WTI szabvány 3,4 százalékos zuhanás után a 71 dolláros szintet teszteli.

A Reuters már a találkozó előtt arról írt, hogy az Öböl menti országok Szaúd-Arábiával az élen blokkolni szándékoznak bármilyen kvótacsökkentési kísérletet. Ezzel figyelmen kívül hagyják a kartell szegényebb tagjai, köztük Venezuela érdekeit - ezek az országok súlyos bajba kerültek költségvetésük hiányzó olajárbevételei miatt.

Környezeti katasztrófa

Az OPEC gazdagabb tagjai attól tartanak, hogy ha a kartell visszavenné kitermelését, akkor tovább zsugorodna részesedése a világ olajpiacán. A korábbi évek 40 százalékos szintje már így is múlté, igaz, még mindig e szervezet tagállamai viszik a világpiacra a fekete arany több mint harmadát. A jómódú országok magas devizatartalékaikra alapozva egyelőre bírják az árharcot.

Abban bízhatnak, hogy az alacsony ár veszteségessé teszi a viszonylag drága technológiát alkalmazó észak-amerikai olajpala-kitermelők egy részét, ami csökkenti a kínálatot, s ezzel emelkedő pályára állíthatja az olajárat. Az olajpalaboom váratlanul érte az OPEC-et, a venezuelai külügyminiszter szerint környezetvédelmi katasztrófát jelent, hogy emiatt zuhan az olaj ára, ami kiszoríthatja a piacról az alternatív energiaforrásokat is.