A jövő év májusában a Lengyel Nemzeti Bank olyan pénzérme kibocsátását tervezi, amelynek felirata így szól majd: Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója - adta hírül a gazeta.pl. Ami páratlan a lengyel pénzkibocsátás történelmében az az, hogy közel 38,5 millió darab készül ebből az 5 zlotys érméből. Így minden lengyelnek juthat egy.

Emlék- vagy gyűjtői érméket a nemzeti bank évente többször is kibocsát valamilyen eseményre, évfordulóra, helyre, személyre emlékezve. Ezek példányszáma csupán néhány vagy néhány ezer, rendkívül ritka esetben haladja meg az egymilliót. Így volt ez tavaly az 5 zlotys "Fedezd fel Lengyelországot!" sorozat esetében. Ebből az érméből 1,2 millió készült.

A jövő évi gigakibocsátás érmei nem drága nyersanyagból, aranyból vagy ezüstből készülnek. Gyűrűjük rézből, illetve bronzból lesz, ugyanolyanok lesznek, mint a forgalomban levő 5 zlotysok, kivéve az alkalmi feliratot. Sajnos, nem fogják ingyen osztogatni - a nemzeti bank területi osztályainak kasszáiban, illetve a kereskedelmi bankoknál is hozzá lehet majd jutni ezekhez, a jegybank közleménye szerint "a piac készpénz igényének megfelelően".