Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz jog üzleti titoknak minősítette az állami nagyvállalatok vezetőinek fizetését, Vlagyimir Putyin elnök felszólítására azonban most az ország két vezető cége nyilvánosságra hozta az adatokat. Az egykori Energiacár, a volt miniszterelnök-helyettes Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty elnöke tavaly összesen a bónuszokkal 600 millió rubelt (11,6 millió dollár) keresett - ami nyugati kollégáihoz képest is tekintélyes összeg, nagyjából ennyi a BP vezetőjének a jövedelme - ez azonban az orosz fizetésekhez képest hihetetlen nagyságú - írta a The Moscow Times. A lap szerint nem véletlenül akarták titkolni az adatot, hiszen komoly elégedetlenséget kelthet a szegény országban. Az éves átlagkereset Oroszországban mintegy 7800 dollárnak felel meg.

A legnagyobb munkaadó, az Orosz Államvasutak főnökének, az ugyancsak Putyin szűk baráti köréhez tartozó Vlagyimir Jakunyinnak sokkal kevesebbel kellett beérnie, ő csupán 48-66 millió rubelt vitt haza (0,95-1,3 millió dollár).

Ehhez képest is csak sajnálni lehet barátjukat, az államfőt, aki tavaly ugyan több mint a kétszeresét kereste mint 2013-ban, de így is csak 151 ezer dollárhoz jutott hivatalosan.