Az orosz jog üzleti titoknak minősítette az állami nagyvállalatok vezetőinek fizetését, Vlagyimir Putyin elnök felszólítására azonban most az ország két vezető cége nyilvánosságra hozta az adatokat. Az egykori Energiacár, a volt miniszterelnök-helyettes Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty elnöke tavaly összesen a bónuszokkal 600 millió rubelt (11,6 millió dollár) keresett - ami nyugati kollégáihoz képest is tekintélyes összeg, nagyjából ennyi a BP vezetőjének a jövedelme - ez azonban az orosz fizetésekhez képest hihetetlen nagyságú - írta a The Moscow Times. A lap szerint nem véletlenül akarták titkolni az adatot, hiszen komoly elégedetlenséget kelthet a szegény országban. Az éves átlagkereset Oroszországban mintegy 7800 dollárnak felel meg.

A legnagyobb munkaadó, az Orosz Államvasutak főnökének, az ugyancsak Putyin szűk baráti köréhez tartozó Vlagyimir Jakunyinnak sokkal kevesebbel kellett beérnie, ő csupán 48-66 millió rubelt vitt haza (0,95-1,3 millió dollár).

Ehhez képest is csak sajnálni lehet barátjukat, az államfőt, aki tavaly ugyan több mint a kétszeresét kereste mint 2013-ban, de így is csak 151 ezer dollárhoz jutott hivatalosan.