Az Egyesült Államokban a földgáz árának emelkedésére számítanak az árupiaci kereskedők azt követően, hogy a meteorológiai intézet rendkívüli időjárást jósol New York és Washington környékére. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők és kereskedők közül 14 vár drágulást, öt az elmúlt hetek csökkenésének folytatódását jósolja, kettő nem vár változást.

Egy héttel korábban a 16 megkérdezett szakértőből kilenc még áresést jósolt. A gáz ára februári szállításra majdnem két százalékkal ment fel a New York-i árutőzsdén a héten a rossz időjárásról szóló előrejelzések napvilágra kerülése után. Ugyanakkor január közepén még 15 százalékos zuhanást tapasztalhattak a kerekedők. Ilyen visszaesésre 2014 februárja óta nem volt példa.

Felpörög a fűtés

A prognózis szerint péntek délutántól vagy estétől kezdve eléri a nyugati part közepét a havazás, majd a reggelre New York is ostrom alá kerül. A hóviharok összesen 50 millió embert kényszeríthetnek be lakásuk falai közé. Washington, Baltimore és Philadelphia környékén 30 centis havat várnak, Manhattanben ennél valamivel kevesebb hullhat.

Egyes piaci szereplők arról számoltak be, hogy a jövő hétre vonatozó energiaigények tíz százalékkal ugrottak meg.

Az energiaigények kiszámítása szempontjából fűtési napok száma a negatív kilátások erősödésével párhuzamosan nőtt. Míg január 19-én még csupán 191 napot vártak az időjósok, az elmúlt napokban már 210-ről beszéltek. A tízéves átlag egyébként 211 nap.

Bejött a jóslat

Amerikai, brit és japán meteorológiai intézetek a hét elején számoltak be arról, hogy - a várakozásoknak megfelelően - 2015 volt a legforróbb év adatgyűjtésük kezdete óta. Az USA-ban 1880, Nagy-Britanniában 1850, az Japánban 1891 óta nem volt olyan meleg, mint tavaly.

A kutatók részben a globális felmelegedéssel, részben az elmúlt 15 év legsúlyosabb El Nino időjárási anomáliájával magyarázzák a jelenséget. Az utóbbi egyik hatása egyébként az, hogy az USA-ban az átlagosnál csapadékosabb a tél. Ez lehetett az oka a Mississippi folyó völgyében decemberben kialakult áradásoknak is.