Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában tízből kilenc megkérdezett bevallja, hogy a karácsony az az időszak, amikor képtelen visszafogni magát az üzletekben: jóval több élelmiszert vásárol, mint amennyit képes elfogyasztani, ráadásul ilyenkor több minőségi élelmiszer kerül a kosarába - idézte a pozsonyi Új Szó a Stem/Mark piackutató intézet elemzését.

A lakosság alig valamivel több mint tizede éri be kevesebb mint 40 eurós bevásárlással, negyedük 80-120 euró értékű élelmiszerrel tölti fel a hűtőszekrényét, ötödük azonban 240 eurónál is többet költ. Az átlagos bevásárlás nagyjából 120 euró (37 ezer forint) körül mozog.

A felesleges étel egy részét a többség lefagyasztja vagy kidobja a kukába. Átlagosan 20 euró értékű élelem jut erre a sorsra. Ha ezt összeadjuk, akkor kiderül, hogy a karácsonyi ünnepek után több millió euró értékű élelmiszer végzi a szemétben.

A Stem/Mark elemzői arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyit költenek az emberek ajándékokra. Eszerint ötödük 160-200 euró közötti összeget szán erre a célra, további ötödük nem lépi túl a 80 eurós határt. Minden tizedik megkérdezett azonban bevallotta, hogy az ajándékvásárlásra fordított összeg jóval meghaladja a 200 eurót (62 ezer forint).

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.