Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mit tehetünk akkor, ha egy igazán nagy elnöki beiktatási bulit szeretnénk? - teszi fel a kérdést a Bloomberg. Egyszerű: hívjuk meg a kaszinóüzletben megismert barátainkat a parti szervezőbizottságába! Legalább Donald Trump az Egyesült Államok megválasztott elnöke éppen így gondolkodhatott.

Trump, akinek cégcsoportjába négy kaszinó is tartozik, nyilvánosságra hozta a beiktatását szervező csoport tagjainak névsorát, amelyben több jól ismert kaszinómágnást is felsorolt.

Csinos kis névsor

A bulit szervező csapat tagja Steve Wynn, a Wynn Resorts Ltd. elnöke, Sheldon Andelson, a Las Vegas Sands Corp. első embere és felesége, Miriam, Phil Ruffin a Treasure Island tulajdonosa és Gail Icahn, a Tropicana Entertainment Inc. vállalkozást ellenőrző Carl Icahn milliárdos befektető felesége.

A húsztagú bizottság elnöke Tom Barrack, a Colony Capital befektetési cég elnöke, aki korábban szintén számos kaszinó tulajdonosa volt. A testület feladata, hogy megtervezze és felügyelje a 2017. január 20-án tartandó beiktatási ceremóniát. A nagy napot a hagyományos eskütételen túl ünnepségek és egy gála fogja emlékezetessé tenni.

"Miénk" a Fehér Ház

Végül is először fordul elő, hogy kaszinótulajdonos kerül be a Fehér Házba - indokolta főnökei részvételét a beiktatás megünneplésében Andelsonék szóvivője. Ki emlékszik már arra, hogy a család tulajdonában lévő Las Vegas Review-Journal az előválasztás során Marco Rubio republikánus szenátort támogatta Trumppal szemben, s csak a floridai politikus veresége után állt az ingatlanmágnás mellé.

Obama beszólt

Wynn és Adelson 2009 februárjában összeakasztotta a bajszát Barack Obamával, miután az akkor frissen beiktatott Obama barátságtalan megjegyzést tett a Las Vegas-i kaszinók világára.

Azt mondta: nem szeretné megtudni, hogy a pénzügyi-gazdasági válságban megmentett vállalatok vezetői kaszinókban költik el az adófizetők pénzét. Ennek hatására a Goldman Sachs, a Wells Fargo és a Citigroup lemondta néhány Las Vegasba tervezett rendezvényét.

Veterán kaszinós

Trump két évtizede birtokol kaszinókat Atlantic Cityben. A hosszú idő alatt sokat változott ez az üzletág. A verseny kiéleződött miután 40 államban jelentek meg a kaszinók. A fogadók pénzén többen osztozkodnak, ezért erősödött a szórakoztatás szerepe a vendégek elcsábításában.

A Las Vegas-i kaszinók jövedelmüknek nagyobb része ma már nem a fogadásokból, hanem a kiegészítő tevékenységekből, a vendéglők és az éjszakai klubok üzemeltetéséből és a szórakoztató show-k szervezéséből szerzik.

A készülő nagy buli sokaknak eszébe juttatta John F. Kennedy 1961-es beiktatási bálját, amelyen mások mellett Frank Sinatra is fellépett és hozta magával Las Vegas-i barátait is.

A kaszinómogulok segíthetnek Trumpnak abban, hogy több barátot szerezzen az amerikai művészvilágban. Demokrata elnökválasztási ellenfele, Hillary Clinton, aki mellett számos hollywoodi sztár és popzenés kampányolt, ezen a téren messze megelőzte.