Több előrejelzés szerint csökkent Németország hazai összterméke (GDP) 2011 utolsó három hónapjában, és számos szakértő úgy véli, hogy a visszaesés a január-márciusi időszakban is folytatódik, vagyis recesszióba süllyed az Európai Unió legnagyobb gazdasága.

A Barclays Capital elemzői a Handelsblatt számára készült előrejelzésben úgy vélik, a német GDP 0,2 százalékkal csökkent az október-decemberi időszakban az egy negyedévvel korábbihoz képest. A prognózist az eddig beérkezett tényadatokra alapozzák, egyebek között arra, hogy novemberben jelentősen csökkent az ipari termelés, az október-novemberi időszakot együttvéve pedig másfél százalékos az elmaradás az előző évhez képest. Az ipar rendelésállománya is visszaesett, a novemberi csökkenés 4,5 százalékos volt. Ugyanakkor a külkereskedelemben egyelőre nincsenek lassulásra utaló jelek, az export novemberben 2,5 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest - írta a német üzleti lap kedden.

A munkanélküliség csökkenése és a lakossági fogyasztás ezzel párhuzamosan haladó növekedése is mérsékli a visszaesést. Ráadásul meglepetést okozhat az enyhe decemberi időjárás, lehet, hogy az építőipar teljesítménye nem csökkent az ilyenkor megszokott mértékben. A GDP így csekély mértékben csökkenhetett 2011 utolsó három hónapjában, az idén pedig trendforduló várható, a Barclays Capital szerint az első negyedévben 0,1 százalékkal nőhet a német GDP.

Ugyanakkor egy másik felmérés, a Die Welt című lap elemzői körkérdése alapján a visszaesés a január-márciusi időszakban is folytatódik. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaság recesszióba kerül, hiszen a fogalom meghatározása szerint a recesszió a gazdasági teljesítmény csökkenése két egymást követő negyedévben - emelte ki a Die Welt.

A német statisztikai hivatal szerdán közli a 2011 negyedik negyedévére és az év egészére vonatkozó előzetes GDP-adatokat.

Az idén az év egészét tekintve a Die Weltnek nyilatkozó elemzők és a Handelsblatt számára készült Barclays-előrejelzés szerint is szerény, 0,5 százalékos növekedés várható. A folyamatok alakulása nagyban függ attól, hogy sikerül-e megfékezni az euróövezeti államadósság-válságot. Az elemzők a legnagyobb kockázatot a vállalati és lakossági hitelezés területén látják. Stefan Schilbe, a HSBC elemzője például úgy véli, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő euróövezeti tagállamokban elkerülhetetlen a hitelezés jelentős szűkülése.

Ugyanakkor Németország számára előnyöket is jelent a válság, mindenekelőtt az államháztartás finanszírozása szempontjából: hétfőn a német államadósság kezelő központ negatív kamatra szerzett forrást a piacon, amire soha korábban nem volt példa. Több mint 4 milliárd euró értékben bocsátottak ki hat hónapos lejáratú papírokat, a hozam mínusz 0,0122 százalék volt, vagyis a befektetők ekkora kamatot fizetnek azért, hogy az állampapírpiacot megrázó válság közepette rendkívül biztonságosnak számító német papírokban tarthatják a pénzüket.