Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A légúti megbetegedését okozó MERS vírust 2012-ben mutatták ki először, fertőző gócok alakultak ki a Közel-Keleten, elszigetelt esetek fordultak elő az egész világon. A szaúd-arábiai hatóságok a hét végén közölték, hogy az elmúlt hetekben 26 új fertőzés történt, közülük tíz végződött halállal. Ezzel a MERS-es esetek száma 339-re, a halálozásoké 102-re emelkedett az országban.

Jelenleg se védőoltás, se gyógymód nincs a MERS okozta súlyos légúti megbetegedés ellen, amely köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel jár, és tüdőgyulladáshoz, veseelégtelenséghez vezethet.

Két kutatócsoport hétfőn bejelentette, hogy úgynevezett semlegesítő ellenanyagokra bukkant. Ezek megakadályozzák, hogy a vírus egy része receptorokhoz kapcsolódjon, és ezáltal azt, hogy emberi sejteket fertőzzön meg. Az ellenanyagok olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer állít elő, hogy az idegen vírusokat és baktériumokat felismerjék.

A semlegesítő ellenanyag nemcsak felismeri az adott vírust, hanem meg is akadályozza, hogy a gazdatest sejtjeit megfertőzze, így végül kitisztítja az infekciót az emberi vagy állati szervezetből.

A Science Translational Medicine tudományos folyóiratban ismertetett, kínai és hongkongi tudósok végezte kutatás során két ellenanyag, a MERS-4 és a MERS-27 nevű laboratóriumi körülmények között képes volt megvédeni a sejteket a MERS-fertőzéstől. Ezek az ellenanyagok, különösen ha együtt alkalmazzák őket, ígéretes jelöltek lehetnek a MERS gyógyítására - írták a kutatók.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent másik tanulmány szerzői szerint az általuk talált hét semlegesítő antianyag lehetővé teheti, hogy hosszú távon védőoltást vagy gyógymódot fejlesszenek ki belőlük.

A MERS-fertőzések legnagyobb része Szaúd-Arábiában, illetve más közel-keleti országokban fordult elő, ám egy-egy brit, görög, francia, olasz, malajziai és más országban felfedezett eset nyomán felmerült a gyanú, hogy a repülők fertőzött utasai világszerte járványt okozhatnak.