Nem hajlandók tárgyalni ukrán kollégáikkal az orosz vezetők - mondta a francia AFP hírügynökségnek Turcsinov, ami lehetetlenné teszi a konfliktus diplomáciai megoldását. Kijev ugyanakkor nem indít katonai akciót a Krím félszigeten, mivel ebben az esetben nem maradna katonai ereje a hosszú orosz-ukrán határ védelmére - tette hozzá. A vasárnapi népszavazást, amelyen arról döntenek a helybeliek, hogy a terület kiváljon-e Ukrajnából és csatlakozzon Oroszországhoz, provokációnak tartja.

A referendumot az emberek többsége szerinte bojkottálni fogja. Az orosz hadsereg pedig azért van jelen a félszigeten, hogy segítsen a szeparatista erőknek az eredmények meghamisításában. Turcsinov korábban a nemzeti gárda újjáalakításáról döntött az ukrán fegyveres erők megerősítése céljából. Ebbe katonai tapasztalatokkal rendelkező önkénteseket vennének fel. Az ukrán hadseregnek mindössze 6000 azonnal bevethető katonája van - derült ki a BBC korábbi jelentéséből.

Arszenyij Jatszenjuk ideiglenes miniszterelnök eközben Washingtonba utazott, ahol Barack Obama amerikai elnökkel tárgyal. Az egyeztetéseken szóba kerül az országának nyújtandó 35 milliárd dolláros segélycsomag, amelyre a kijevi kormány álláspontja szerint a következő két év túléléséhez van szükség. A BBC tudósítója szerint Obama fel fogja használni a találkozót arra, hogy újra felszólítsa Oroszországot csapatai kivonására a Krímből.

Ez történt még

- Az amerikai kongresszus mindkét háza kemény fellépésre biztatta a kormányt Oroszországgal szemben. Moszkvát ki kellene utasítani a G8-ból és fel kell kérni a FIFA-t, hogy vizsgálja felül a 2018-as foci-világbajnokság orosz rendezésének jogát - ajánlják a képviselők.

- A májusi ukrán elnökválasztás egyik esélyese, Vitalij Klicsko egyik tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a Krím orosz annektálása felperzselné az európai biztonsági rendszert.

- Az ukrán egységek továbbra is bázisaikon vannak a Krím félszigeten. Laktanyáikat a területet uraló fegyveresek körülzárva tartják.

- Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminisztere kedden telefonon egyeztetett a helyzet diplomáciai rendezése érdekében.

- A Krím legnagyobb repülőteréről, a szevasztopoli légikikötőből induló járatok egy részét törölték, mivel hírek szerint oroszbarát milíciák vették kezükbe a légi irányítást.