Az ország Jugoszláviától való, 1991-es függetlenedése óta ez lesz a hetedik parlamenti választás, és egyúttal a második előre hozott választás.

A voksolást egyes elemzők az utóbbi 23 év egyik legfontosabb választásának tartják, mert "új politikai irányvonalat kell kialakítani, és el kell szakadni a múlttól" - írta a szlovén sajtó a napokban. A választástól a politikusok és a közvélemény is politikai stabilizációt vár.

A szavazásra azért kerül sor, mert Alenka Bratusek balközép irányzatú kormányfő elvesztette pártja, a Pozitív Szlovénia vezetéséért folytatott küzdelmet, és május elején lemondott a miniszterelnöki posztról. 2012 óta a Bratusek vezette kormány volt a második kabinet, amely nem töltötte ki mandátumát.

A legutóbbi közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az állampolgárok változásokra vágynak: a felmérések szerint egy olyan párt a legesélyesebb a győzelemre, amely csak június 2-a óta létezik. Miro Cerar jogászprofesszor baloldali pártja, a Miro Cerar Pártja (SMC) a szavazatok 28,7 százalékát szerezheti vasárnap. Ez majdnem kétszerese a második helyen álló ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatottságának (15,1 százalék), pedig a kétéves börtönbüntetését töltő Janez Jansa által vezetett párt a májusi európai parlamenti választáson még fölényes győzelmet aratott.

A 4 százalékos parlamenti küszöböt rajtuk kívül a felmérések szerint átlépheti még a balközép Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS), a Szociáldemokraták (SD) és a lemondott kormányfő új, balközép pártja, az Alenka Bratusek Szövetsége (ZaAB).

A választópolgárok vasárnap 7 és 19 óra között adhatják le voksaikat, az elemzők magas, 60 százalékot meghaladó részvételi arányra számítanak.