Az urnákat reggel hét órakor nyitották meg. A szavazásra jogosult olaszok este 11 óráig voksolhatnak. A szavazatok összeszámlálása ez után kezdődik, eredmény a hajnali órákban várható. Olaszországban több mint 46 millió állampolgárt várnak az urnákhoz, köztük több mint 24 millió nőt. A 3 milliót meghaladó számú külföldi olasz levélszavazatának számlálása az olaszországi voksokéval egy időben történik.

A több ezer olaszországi szavazókörzet többsége iskolákban van. Csak Rómában 2600 a szavazókörzetek száma. Volt, aki már reggel hét után pár perccel voksolt. A népszavazás érvényessége nincsen részvételhez kötve, napközben a római belügyminisztérium többször is közli a részvételi arányt.
Az olaszoknak egy hosszú és összetett kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni: ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Matteo Renzi vezette kormány szorgalmazta reformokat. Ebben az esetben Matteo Renzi - korábbi bejelentése szerint - benyújtja lemondását.

A balközép La Repubblica a Mondjunk igent Itáliára, mondjunk igent Európára címmel jelent meg. Az Il Giornale jobbközép ellenzéki napilap egy óriási Nem felirattal. A katolikus L'Avvenire szerint a népszavazás után csillapulnia kell a politikai indulatoknak a népszavazás mitt megosztott Itáliában.
Az ellenzék szerint Matteo Renzi megsértette a szombati kampánycsendet, mivel az interenetes közösségi oldalakon igen szavazásra buzdította az olaszokat. Matteo Renzi kampányzáró beszédében kijelentette, az utolsó pillanatig nyitott a játszma az igen és a nem szavazatok között, és rendkívüli hajrára számít.