A rendszerváltással megváltozott piaci viszonyok, az elhibázott privatizációs politika és a rossz menedzsment csődbe vitte az legnagyobb román iparvállalatok harmadát - írta a bukaresti Új Magyar Szó online. A Ziarul Financiar gazdasági napilap összeállította a 100 legnagyobb feldolgozó ipari vállalat 1994-es rangsorát, amelyek forgalma akkor összesen 8,6 milliárd dollár volt.

A jelenlegi száz vezető - amelyek harmada a régi listán még nem szerepelt - tavaly 16 milliárdot ért el, ami a lap szerint igen gyenge eredmény, hiszen ez alatt a húsz év alatt a román GDP több mint hatszorosára, 30 milliárdról 190 milliárd dollárra emelkedett. Különös rossz a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi eredményhez 11 milliárd dollárral négy cég (az Automobile Dacia, a Rompetrol Rafinare, a Petrotel Lukoil és az ArcelorMittal Galac) járult hozzá, a fennmaradó 96 összesített forgalma nagyjából ugyanazon a szinten van mint 20 évvel ezelőtt.

A legsikeresebben az Automobile Dacia vészelte át az elmúlt két évtizedet, amely forgalmát 267 millió dollárról 5,5 milliárdra emelte. Mint a Bloomberg felidézte, ez a Renaultnak köszönhető, amely 1999-ben megvette a céget. Az üzem jelenleg 95 százalékos kihasználtsággal dolgozik és tavaly 343 ezer autót állított elő.