A szóvivő szerint az IÁ iraki területeinek 40, szíriai területeinek pedig 20 százalékát vesztette el tavaly. Hozzátette, a dzsihadisták jelenleg "védekező állást" vettek fel.

A szélsőséges szervezet 2014-ben meglepetésszerű villámhadjáratot indított Irakban, elfoglalta az északi országrész legnagyobb városát, Moszult, és majdnem egészen Bagdadig sikerült előrenyomulnia. A nyugati koalíció légicsapásai által támogatott iraki hadsereg és kurd fegyveresek azóta számos települést visszafoglaltak, a Bagdadtól 160 kilométerre fekvő, szunnita többségű Tikrítet, Szaddám Huszein volt diktátor szülővárosát tavaly március végén, a fővárostól 100 kilométerre fekvő, szintén főként szunniták lakta Ramádit pedig decemberben szabadították fel.

Szíriában az IÁ Bassár el-Aszad szíriai elnök csapataival, az al-Kaida szíriai ágának számító an-Nuszra Fronttal és más, a damaszkuszi kormánnyal is szemben álló szervezetekkel áll harcban, állásait pedig a nyugati koalíció mellett Oroszország légiereje is bombázza.