Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A március 18-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 15 ezerrel, 258 ezerre nőtt. Elemzők arra számítottak, hogy az előző heti 243 ezerről 240 ezerre csökken az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma, amely már a 107. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa.

A 300 ezer alatti értéket általában a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ezerrel, 240 ezerre emelkedett - írja az MTI.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 39 ezerrel, kereken kétmillióra esett vissza a március 11-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 32 ezerrel, 2 millió 26 ezer 750-re mérséklődött.

A munkaügyi minisztérium 2012-ig visszamenően felülvizsgálta az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók statisztikáját és az idei évre új szezonális tényezőket határozott meg. A felülvizsgálat eredményeként a február 25-én végződött héten 223 ezer helyett 210 ezerben határozták meg az adatot, ilyen alacsony számot utoljára 1969-ben mértek.

Az amerikai munkaerőpiac gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotában van. Februárban 296 ezerrel - az előző havit és a piaci várakozásokat is meghaladóan, több mint egy éve a legnagyobb mértékben - nőtt a foglalkoztatottak száma. A kedvező foglalkoztatottsági adatok és a növekvő infláció nyomán az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a múlt héten, a várakozásokkal összhangban, kamatot emelt.