Az újlakás-eladások száma havi bázison szezonális kiigazítással 11,6 százalékkal növekedett, így az egész évre kivetítve 481 ezer lakást értékesítettek az egy hónappal korábbi - felülvizsgált - 431 ezer után. Elemzők 450 ezres eladást vártak decemberre.

Decemberben 8,8 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban, mint 2014 decemberében, az egész 2014-es évet tekintve azonban csak 1,2 százalékos volt a növekedés az előző évhez képest.

Decemberben az új lakások átlagára 377 800 dollár volt, 17 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban.

Bár az újlakás-értékesítés az összes lakáseladásnak csak 9,1 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt.

A decemberi újlakás-eladások ütemével számolva 5,5 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére a novemberi 6 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

A váratlanul erős decemberi eladások jó előjelnek szolgálnak az idei évre: az utóbbi hónapokban megélénkült hitelezés a drasztikusan csökkentett jelzáloghitel-kamatokkal együtt minden bizonnyal a lakásvásárlások és ezzel a lakásépítések növekedését vonja maga után.