Az átszámítva 24 milliárd euró (7400 milliárd forint) értékű projekt részeként 900 kilométer hosszú gázvezetéket építenének ki Brit Columbia tartományban Lelu sziget és a tartomány túlsó végén fekvő Hudson's Hope település között. A vezetéken évente 19 millió tonna LNG-t szállítana a Petronas Ázsiába.

A tervet élénken ellenzik környezetvédő csoportok és a kanadai őslakosok. Utóbbiak elsősorban a halállományért aggódnak, a vezeték tervezett nyomvonala ugyanis egy olyan szigetcsoporton keresztül halad majd, ahol az egyik fő bevételi forrás a lazachalászat. A környezetvédők fő ellenérve, hogy a cseppfolyósgáz-üzem nagyon megnöveli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

"Fontos feladatunk, hogy piacot találjunk Kanada erőforrásainak" - mondta Jim Carr, nemzeti erőforrásokért felelős miniszter magyar idő szerint szerda hajnalban, a kanadai kormány döntése után. Ugyanakkor hozzátette: "A gazdasági prosperitásnak kéz a kézben kell járnia a környezet védelméért való felelősséggel".

A kormány 190, jogi kötőerővel bíró feltételhez kötötte a projektet, hogy minimalizálja az építkezés környezetre gyakorolt hatását.

Sokan ugyanakkor kételkednek abban, hogy a projekt valaha is megvalósul, mert a csökkenő nyersanyagárak miatt a Petronas is igyekszik minimalizálni a költségeit - idén év elején 12 milliárd dolláros, négyéves megtakarítási programot hirdetett -, ráadásul tavaly megtorpant a malajziai gazdaság 2009 óta tartó, töretlen bővülése.